Skip to content

Una passeig pel Puig de la Caritat a l’Estany

22 juliol 2010
puid de la caritat

El Puig de la Caritat està situat a prop de la població de l’Estany, a la comarca del Bages el Lluçanès. És un dels cims del repte dels 100 cims, la seva dificultat és mínima, i altament recomanable per passejar. De fet, en el trajecte el visitant podrà trobar diferents elements que li resten empenta com a cim, però una vegada amunt (al cap de 15 minuts) les vistes donen legitimitat a l’ascensió, així que és una d’aquelles opcions per fer combinació, entre visitar un bonic poble així com fer un passeig.

Per arribar al cim, s’inicia el passeig a partir de la Plaça de l’Estany, població on no em trobaràs cap estany d’aigua, tanmateix, podràs trobar encara les antigues mines d’estrany que donen nom a la població. De fet, si sou dels que els hi agrada “tocar” les coses antigues, l’antiga boca de la mina principal encara es pot visitar. És una construcció molt interessant i que val la pena observar una estona. En la mateixa plaça tindreu un panell informatiu amb els llocs a visitar, així com també dades interessants de la construcció i el monestir.

En la Plaça principal també tenim un conjunt arquitectònic interessant. No només pel campanar, si no perquè es tracta d’un monestir fortificat. De fet, a la plaça del Monestir es pot veure la gran torra així com el propi ajuntament, una combinació força diferent, que ens recorda el temps en que aquestes zones havien d’estar fortificades i protegides.

Però tornem al Puig de la Caritat. En la plaça principal agafem el carrer Verdaguer i cal seguir les fites. De fet, és un carrer en pujada, fins arribar a uns indicadors que ens inicien per una pista en molt bon estat cap el cim. L’ascensió no té cap més secret, però pel camí podem anar gaudint de l’espai natural de la zona.

En el trajecte, trobarem unes antigues restes arqueològiques d’una església o construcció religiosa. Queda com a testimoni per al futur llunyà una pedra amb un escrit del poble dedicat a l’antiga construcció de la que només resta diverses petites pedres. Un bon motiu amb el que fer volar la imaginació.

Com anotació puntual, durant el camí hi ha bancs urbans que poden ajudar als més lesionats de la casa, així el passeig es pot anar fent sense gaires esforços, amb possibilitat de poder seure a descansar.

Quan arribem al final, veurem de forma clara el perquè aquest cim apareix a moltes guies, perquè aquest cim enganya, i molt.  Per la seva alçada (1.010 metres), té unes vistes increïbles, de fet, ja pel camí es pot observar una bona vista del Matagalls, així com la Mola i el Montcau (que per l’angle és una visió molt peculiar). És epr això que hi ha una cabina de guàrdia forestal, ja que és de fàcil accès i té un control del territori molt ampli, que ajuda a les tasques de detecció i prevenció d’incendis.

En el cim trobarem la cabina de guàrdia forestal, així com un vèrtex geodèsic i una creu reconstruïda. Podrem tenir diverses vistes, com ara Cabrera, Puigsacalm, així com poblacions diverses com Manresa, Berga, Avinyó, Artés o Navàs.

En resum, es tracta d’una sortida que ens permet veure un poble encantador com és l’Estany, amb les seves construccions defensives, a la vegada que de forma fàcil, podem fer un passeig que ens porta a un petit balcó amb vistes més que interessants. Podem fer el camí amb la canalla i amb persones grans, donat que hi ha bancs i està en molt bon estat. Per suposat no tindreu cap mena de problema en poder aparcar tant en el poble com qui diu en el mateix cim.