Skip to content

Santa Llúcia

13 desembre 2010

Tot i que la fira de Santa Llúcia de Barcelona ja fa dies que està instal·lada al Pla de la Seu, a la Plaça Nova i als carrers que envolten la catedral, no és fins al dia 13, data en que es celebra Santa Llúcia, en què es dóna el tret de sortida a les festes nadalenques a ala ciutat. S’ha de dir, però, que el pont de la Puríssima es considera el punt de partida pel que fa a la temporada de compres.

Però, qui era Santa Llúcia? Es diu que era una noia nascuda a Siracusa, Sicília, entre els segles III i IV dC. Tenia una profunda fe cristiana arran de la mort del seu pare i va decidir consagrar la seva vida a Déu. La seva mare, però, la va donar en matrimoni amb un home. Per convèncer a la seva mare, Llúcia la va portar a resar davant de la tomba de Santa Àgata per a que se li curés una enfermetat que patia des de feia anys. El miracle va tenir lloc i la mare es va fer enrere.

El que havia de ser el marit les va denunciar davant un tribunal romà. Llúcia es va negar a venerar l’emperador Dioclecià i la van sotmetre a un martiri. Entre les diverses tortures estava la d’arrencar-li els ulls tot i que ella hi va continuar veient. Finalment la van decapitar. Es creu que el dia de la seva mort va ser el 13 de desembre, el dia del solstici d’estiu segons el calendari julià.

A la catedral de Barcelona hi ha una capella dedicada a aquesta santa. És d’origen tardo-romànic i no estava unida a la catedral, que era més petita que la que veiem avui en dia, si no que estava adossada al palau episcopal. La dedicació original de la capella era per la Mare de Déu i per Santa Quitèria amb un altar dedicat a Santa Llúcia i Santa Àgata. Es va canviar l’advocació després que, per intercessió de la santa, una nena que havia nascut sense ulls els obtingué.

Santa Llúcia és patrona dels cecs, de les modistes i cosidores, dels conductors i d’altres oficis en els que es fa servir la vista. El dia 13 de desembre solen haver-hi llargues cues per entrar a resar davant de l’altar de la santa a la capella ja abans mencionada.

Imatges: “Santa Llúcia” per Domenico di Pace Beccafumi, extreta de viquipedia.org

www.firadesantallucia.cat/