Skip to content

Sant Jeroni de la Murtra

14 juny 2011

Feia temps que tenia pendent una visita al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, ja que en tenia molt bones referències, m’havien dit que era molt interessant. Doncs l’altre dia m’hi vaig acostar amb la bicicleta per fer una visita a l’exterior, perquè l’edifici només està obert al públic en general  el primer diumenge de cada mes i, també, als particulars que hi vulguin fer una estada per reposar i reflexionar.

El monestir està situat enmig dels municipis de Santa Coloma de Gramenet i Badalona i pertany administrativament a aquesta segona ciutat. Jo hi vaig arribar des de Santa Coloma, passant pel costat d’un edifici que s’intuïa molt interessant, ja que només la vaig poder veure de lluny, la Torre Pallaresa. Pel camí de pujada, que es pot fer en cotxe, hi ha una creu de terme i al fons es veu la Creu de Montigalà. També, a la vall que s’anomena de Betlem i és on està situat el monestir, hi ha una mena d’edificació en ruïnes que té forma de pati porticat i que em va despertar la curiositat tot i que no m’hi vaig acostar. Són les restes de Ca l’Alemany, un antic mas cosntruït molt a prop de les restes d’una antiga vila romana. Des d’aquesta part del camí es tenen molt bones vistes del monestir, amb una silueta imponent. L’estil del seu origen és el gòtic i estava habitat per monjos jerònims fins a les desamortitzacions del segle XIX.

Buscant informació vaig saber que el monestir es va iniciar al segle XV sobre el que era un antic mas anomenat Ça Murtra. També he sabut que els Reis Catòlics van fer estada en aquest monestir i que hi van rebre a Cristòfor Colom després del seu primer viatge a Amèrica. I encara més: resulta que l’Emperador Carles I o V, segons d’on sigui, va preparar en aquest lloc la campanya per conquerir Tunis. Com veieu, el lloc forma part de la història mundial.

No puc parlar del seu interior perquè, com ja us he dit, no hi vaig poder accedir. És una cosa que tinc pendent de fer. El que sí que he llegit i per fotografies que he pogut veure, és que l’estil gòtic predomina en l’edifici, que hi ha un claustre de dos pisos i que els motius decoratius abunden i que encara conserven la seva policromia original. M’entren moltes ganes de poder-hi entrar!

Com que encara tenia molt de temps, vaig decidir pujar a dues ermites que queden a les muntanyes que hi ha per sobre del monestir i que es veuen perfectament des de baix. Vaig descobrir que eren dues ermites dedicades una a Sant Onofre i l’altra a Sant Climent, situades en el que s’anomena el Coll de les Ermites. Suposo que van ser construïdes per monjos del mateix monestir que es retiraven a meditar en solitud durant una temporada. Des d’ambdues es té una vista magnífica de Santa Coloma de Gramanet, Sant Adrià i Barcelona i també del monestir. La segona de les ermites, Sant Climent, queda molt a prop del poblat ibèric de Puig Castellar, del que ja us en parlaré un altre dia.