Skip to content

Sant Jaume de Frontanyà

23 juliol 2010
Sant Jaume de Frontanyà

Tot el mapa de Catalunya és distingeix per un profund municipalisme, que explica el gran número de municipis que es poden trobar en un territori tan relativament petit com el Principat. No va ser fins als anys 90 en que la despoblació interior va propiciar la fusió de municipis (sobretot en els Pirineus) en un intent de millorar serveis de cara al ciutadà. Però malgrat això, la majoria de municipis de Catalunya compta amb molt poca població. Una explicació més romàntica d’aquest fenomen és l’arrelament de la figura del “poble” en la majoria de ciutadans, i una voluntat ferma de conservar la identitat a través del seu municipi. No els hi falta raó.

Entre tots aquests micropobles trobem Sant Jaume de Frontanyà. Un dels municipis més carismàtics de Catalunya, tant per ser un dels més petits en població com també arran de la consulta per la independència (va ser el segon municipi a realitzar-la). Però Sant Jaume també és famosa per altres motius que no són simplement el demogràfic, el poble està dominat per una enorme església d’estil romànic llombard, que farà les delícies d’aquells amants de l’arquitectura i el romànic.

Sant Jaume de Frontanyà ja no és el municipi més petit de Catalunya

Durant força anys, Sant Jaume va ser considerat el poble mes petit de Catalunya. Tot i que al 1857 va arribar a tenir 465 habitants, en el darrer segle havia anat reduint la seva població. Al 2006, per exemple, comptava amb 32 habitants censats, però aquesta població va baixar dels 30 en la darrera dècada. El record el va tenir al 2011, quan només comptava amb 19 habitants censats.

Curiosament, el fet de ser el poble més petit ser el motiu pel qual deixés de ser-ho. Es va convertir en una atracció turística, i això va generar l’arribada d’activitat i per tant de nous habitants. En el 2018 es van establir tants nous habitants al poble que van tornar a pujar als 30 habitants.

Amb aquesta pujada, Sant Jaume superava, al també municipi del Berguedà, Gisclareny, que compta amb 27 habitants. Quina competició! Per cert, Gisclareny és un dels pobles amb millors vistes del Pedraforca. Amb aquest cim nevat, us poden quedar fotografies d’escàndol.

No deixa de ser curiosa la fixació dels catalans per la demografia i pels fets insòlits, fent que un motor turístic sigui justament ser un poble petit o gran, i les competicions no “oficials” que es generen justament per aquest fet.

La església de Sant Jaume de Frontanyà

Però com hem dit, no només es tracta de l’atractiu demogràfic. Aquest petit poble del Berguedà té un conjunt canònic impressionant. Més concretament es tracta de Sant Jaume, una església romànica del segle XI. De fet, prop d’aquesta també es pot trobar el anomenat Sant Jaume el Vell, amb les restes del que seria el primer poblament amb una església preromànica. La espectacular església es veu ja pel camí que va de Borredà cap a Sant Jaume.

Només es conserva la església, ja que en altres temps també hi havia un claustre i diferents dependències canòniques. És d’estil romànic llombard, i més concretament, Sant Jaume és un dels seus millors exponents al Principat, amb un estil molt semblant al de Sant Vicenç de Cardona.

Algunes dades interessants sobre aquest monestir: Té una planta en creu llatina, i tres absis. Per la part exteriors destaca la poca decoració dels seus murs verticals. Per dins, és simplement una meravella. L’estat de conservació és molt bo, i per tant les visites solen tenir un encant considerable. Sense cap mena de dubtes, una visita obligada per poder contemplar romànic llombard en la seva màxima expressió.