Skip to content

Prats de Molló

27 juliol 2011

Prats de Molló, al Vallespir va ser catalana fins al Tractat dels Pirineus

Tot i que aquest bloc parla de llocs i poblacions de Catalunya, avui us parlaré d’una zona de la Catalunya Nord, en concret de Prats de Molló, al Vallespir, just passant el fronterer Coll d’Ares. Com molts sabeu, els territoris del nord del Pirineu pertanyien a la corona catalana fins que es va signar el Tractat dels Pirineus entre les corones espanyola i francesa. Llavors, va passar a ser territori francès.

Que és terra de frontera es veu en el fort que domina Prats de Molló des de les alçades anomenat Fort Lagarde. Aquest està construït aprofitant una torre de vigia rodona d’època medieval. Hi ha una altra torre que es pot veure des de Prats que es la Torre del Mir, també circular. La fortificació va ser dissenyada per un arquitecte anomenat Vauban que va dissenyar moltes de les places fortes de la nova frontera. És a dir, la banda nord dels Pirineus està esquitxada de fortificacions dissenyades per aquest senyor.

La població té un marcat caràcter francès. No sembla que estigui tant a prop de la frontera ni que haguem tingut un passat comú. Es conserva bona part de la muralla construïda en època moderna i les seves portes. Al capdamunt de Prats de Molló emergeix l’església de les Santes Justa i Rufina que, curiosament, són originàries i patrones de Sevilla. Es veu que van aparèixer per aquestes contrades i van fer sorgir aigua de la terra i diversos miracles més.

A Prats de Molló poca gent parla català

prats de molloNo us enganyeu, per molt que siguem a la Catalunya Nord poca gent parla català, en el cas de Prats de Molló exactament igual. El nostre idioma queda restringit a l’àmbit familiar i a les persones grans. Si entreu en un botiga i demaneu en català, difícilment us entendran i haureu de passar al francès que, en el meu cas, és força rudimentari.

A pocs quilòmetres al nord-oest hi ha l’estació termal de La Presta on us podeu banyar al balneari. Abans d’arribar-hi, hi ha una desviació que porta a la petita estació d’esquí dels Forquets situada a les faldes del Massís del Canigó.

Prats de Molló és una vila que té un encant molt especial, que convida a passejar-hi i descobrir petits raconets, fer moltes fotos… I sempre tindreu el regust d’haver anat a França en aquesta època en què els viatges no es poden fer tant sovint. Per suposat, trobareu hotels on passar la nit, i també podreu fer esports d’aventura.

Per tant, Prats de Molló és una gran opció per una sortida rápida de cap de setmana, aprofiteu!