Skip to content

Pentàleg del muntanyenc

27 agost 2010
Brúixola

A l’estiu augmenta el nombre de gent que va a la muntanya a gaudir-ne, caminar, veure paisatges espectaculars, fer esport, etc. Les muntanyes de Catalunya són molt accessibles amb cotxe propi i això fa que moltes persones s’animin a fer-hi una visita. Això fa que s’hi apropi gent que no està avesada a la practica del senderisme i que no coneix bé la zona. A més, la seva equipació pot ser minsa per no dir inexistent. Per això us mostro una llista de les coses que cal portar a la muntanya:

Brúixola1er, un bon calçat: unes botes o sabates especials de muntanya són bàsiques. No s’hi ha d’anar amb sandàlies o xancles de dit, és molt perillós. Personalment he vist gent amb calçat que dius: “acabarà el dia fet pols i a la vora de l’amputació”.

2on, una motxilla còmoda: No cal que sigui de muntanya però ha de quedar ben subjecta a l’esquena, no penjada per sobre del cul com es porten ara. Això pot produir lesions d’esquena i incomoditat al caminar. Si un és un habitual dels cims, no està de més comprar-se’n una de millors característiques cosa que ja va al gust de cadascú. Hi ha models per triar i remenar.

3er, roba d’abric: És igual que faci un sol que esclati les pedres i el cel sigui més blau que els barrufets. El temps allà dalt és imprevisible; en un moment tot es gira i et pots trobar amb una tempesta acollonant i, fins i tot, neu. Cal portar roba per abrigar-se: jerseis, polars, pantalons llargs, impermeables… Aconsello capellines i pantalons desmuntables. També, si s’ha de caminar molt, portar un altre parell de mitjons perquè els que portem posats es poden mullar o ens poden rossar i produir irritacions.

4rt, material de supervivència: Encara que l’excursió sigui curta no està de més proveir-se d’una lot o d’un frontal, navalla, brúixola, a més del mapa corresponent. Si un sap traçar azimuts, serà molt útil per orientar-se. No cal oblidar una petita farmaciola per si les mosques; hi hauria d’haver iode, gases, tisores, pinces, esparadrap i un petit manual per primers auxilis. Ho venen tot sencer a les botigues especialitzades.

5è, menjar i aigua: Si hem de passar el dia caminant cal portar menjar. Jo no em vaig amb tonteries i porto directament la llonganissa i el pa i m’ho tallo tot allà, com un bon muntanyenc. Si un és més sibarita, es pot portar una carmanyola preparada de casa. Fruits secs i xocolata són molt recomanables ja que donen molta energia. Evidentment, l’aigua és imprescindible. Per molt que veieu riuets, ni se us acudeix beure’n l’aigua. Els ramats pasturen ben a prop.

Cal informar-se de la predicció meteorològica abans de sortir i estar mentalitzat de que les coses es poden torçar molt ràpid. Penseu que ara cobren els rescats a la muntanya o sigui que podeu acabar esguerrats i demanant un préstec. Vigileu i disfruteu de les nostres muntanyes!