Skip to content

Parc del Turó d’en Caritg

2 desembre 2010

Badalona és una ciutat que, tot i no tenir riu, té el mateix pendent cap a mar que caracteritzen les ciutats properes al riu Besòs. Però, a la vegada, com també passa a la ciutat de Barcelona, també en trobem, dins de la localitat, petits accidents geogràfics anomenats turons. Aquest és el cas que ocupa l’ entrada d’avui, ja que, com podeu llegir al títol, tracta sobre el Turó d’en Caritg.

Què hi podem trobar? Cal respondre aquesta pregunta seguint quatre eixos:

1.- Natura: trobem diverses classes d’arbres, des de pins, alzines i oms passant, per tipuanes i braquiquitons (a causa del desconeixement de qui escriu l’entrada, he posat aquests últims com si fossin arbres exòtics només guiant-me pel nom. Si no fos així, demano disculpes).

2.- Geologia: el turó data de l’era terciària, període del miocè (per fer-nos una idea: els dinosaures no van arribar a temps de veure’l, però varen passar molts anys abans que el veiés el primer ésser humà).

3.- Història: s’han trobat diverses sepultures paleocristianes. La possible explicació és que, es situaren molt a prop del que foren els cementiris romans de la ciutat de Baetulo. Apropant-nos més en el temps, durant la Guerra Civil espanyola fou utilitzat com a zona defensiva (com va passar als turons barcelonins). Aquesta és la raó per la qual l’exèrcit l’ocupà fins la dècada del 80.

4.- Oci: l’any 1999 es remodelà el turó i, gràcies a això, en podem gaudir d’un bonic passeig. A més, allà mateix trobem la Plaça del Centenari (fa referència al centenari de la ciutat industrial de Badalona, no de la romana), lloc clau per la celebració de concerts durant les Festes de Maig. I, si el que més ens agrada és consumir, molt aprop en trobem un centre comercial de recent inauguració.

Les fotografies i la informació (també en trobareu d’altres d’interès com la seva mida o la localització) ha estat extreta d’aquí.