Skip to content

“Lo Passador”, el nou pont al Delta de l’Ebre

9 octubre 2010
Font: Flickr PTOP

Fa poc més d’una setmana, el 30 de setembre, es va inaugurar el pont que, salvant les aigües de l’Ebre al seu delta, uneix les poblacions de Deltebre i Sant Jaume d’Enveja.

Per situar-nos, Deltebre, amb uns 10.000 habitants, i Sant Jaume d’Enveja amb més de 3.000 són dos dels municipis més importants del Delta de l’Ebre. Estan a tocar, únicament separats pel riu Ebre i, abans de la posada en servei del pont, per anar d’un municipi a l’altre hi havia dues alternatives. La primera era mitjançant un transbordador (pagant peatge) que funcionava des del 1849, i que va deixar de funcionar el passat 30 de setembre. La segona, sense fer servir el transbordador, requeria anar per carretera fins a Amposta (on es trobava el pont més proper) i creuar a l’altra banda fent més de 20km.

La construcció del pont, doncs, ha estat una vella reivindicació dels ciutadans de les Terres de l’Ebre i ve a resoldre, no només la comunicació entre dues poblacions, sinó que uneix les comarques del Baix Ebre i del Montsià, suposant una important integració territorial.

Lo Passador, com ha estat anomenat, ha costat 17’9 milions d’euros i compta amb dos carrils, un per sentit, a més d’un carril bici i una zona de descans al llarg dels seus 250 metres. Té una amplada de 19’3 metres, on trobem dues calçades de 3’5 metres cadascuna, una vorera de 2m, un espai de descans de 3’3m i un carril bici de 2’5. El disseny del pont pretén integrar el pont en l’entorn paisatgístic i, en la mateixa línia, té una il·luminació suau.

Font: Flickr PTOP

Aquesta infraestructura és, doncs, un dels millors exemples que per fer país no calen grans obres. Aquests petits detalls poden suposar moltíssim, sobretot als beneficiats (en aquests cas els ciutadans de les Terres de l’Ebre) i faciliten l’equilibri territorial. És una d’aquelles obres que, els més vells, segurament pensaven que no veurien mai.