Skip to content

Llocs on es parla el català

4 octubre 2010

Segons les estimacions dels diferents censos, el català actualment té uns 11 milions de parlants. Aquest es divideixen en diversos territoris, de fet, també entre diversos estats, ja que el català es parla al Regne de Espanya, a França, Andorra i a Itàlia.

Al Regne d’Espanya es parla a Catalunya, País València, Illes Balears, Aragó i Múrcia. A França es parla a la Catalunya Nord, i a Itàlia en un petit poble anomenat Alguer, a l’illa de Sardenya.

Aquesta dimensió, dóna una idea històrica de l’expansió dels territoris de l’antiga corona d’Aragó, i de l’expansió cultural que va tenir el català en etapes històriques anteriors.

Malgrat això, el català ha estat prohibit i perseguit en diverses ocasions històriques, creant un dèficit considerable en comparació amb llengües com el castellà, el francès o l’italià.

Això, es degut a que el català, tret d’Andorra, no té un estat darrera que defensi i impulsi la llengua de forma unitària, i per tant, en competència amb el castellà o el francès, el català es converteix en una llengua en perill, ja que per a que una llengua estigui viva, necessita del seu ús en totes les capes socials, cosa que, amb les polítiques agressives per part de l’estat espanyol i francès, ha estat una tasca complicada.

Per això, ens trobem amb situacions complicades, com per exemple, que la part on més es parla català sigui la Franja de Ponent, on no és una llengua oficial, però que si que ha quedat el seu ús en l’àmbit familiar, però aquest territori té greus dificultats per saber escriure’l.

A continuació, us oferim un petit vídeo, on es detalla l’actual composició de l’ús del català al llarg del territori: