
Al Baix Camp, entre els municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, es troba situada la Central Nuclear de Vandellòs. Aquesta central va arribar a constar de dos grups, Vandellòs I i Vandellòs II, però actualment només funciona el segon.
Vandellòs I es va començar a construir el 1967 i va ser inaugurada el 1972, començant a produir electricitat amb una potència elèctrica de 480MW i refrigerada per gas. El 19 d’octubre de 1989 es va declarar un incendi a la zona de turbines que va ser qualificat com de nivell 3 a l’escala INES. Malgrat no provocar emissions de radioactivitat, l’elevat cost que suposava corregir les deficiències detectades van fer que l’empresa (gestionada per Endesa i Iberdrola) decidís tancar-la. Actualment es troba en procés de desmantellament, que dura 25 anys per a reduir la radioactivitat de l’edifici i que acabarà el 2028, quan es desmantellarà el calaix del reactor.
Vandellòs II es va començar el 1981 i es va posar en servei el 1988 amb una potència elèctrica de 1087MW. Aquest grup és del tipus PWR, és a dir, fa servir l’aigua com a refrigerant. L’any 2007 els problemes de corrosió detectats al sistema de refrigeració van ser classificats com de nivell 2 a l’escala INES i l’empresa va ser sancionada amb 1’6 milions d’euros. Es va iniciar aleshores les obres d’un sistema alternatiu de refrigeració. L’any 2008 es va produir un incendi a l’edifici de turbines que va produir la parada del reactor. Malgrat tot, no va haver-hi cap conseqüència radioactiva. Vandellòs II està gestionada per Endesa (72%) i Iberdrola (28%). La llicència d’aquesta central expira l’any 2027.
Ascó
La central nuclear d’Ascó es troba situada al municipi del mateix nom, a la comarca de la Ribera d’Ebre. Actualment consta de dos reactors: Ascó I i Ascó II. Ambdós són del tipus PWR, com Vandellòs II i el primer té una potència de 1032’5MW i el segon de 1027’2MW. El primer reactor va començar a funcionar l’any 1984,havent començat les obres el 1974. Aquest és propietat 100% d’Endesa. En el cas del segon, les obres van començar el 1975 i es va posar en servei el 1986, sent propietat en un 85% d’Endesa i en un 15% d’Iberdrola.
L’any 2005 i 2007 va haver dues incidències lleus que van ser qualificades d’1 en l’escala INES. L’any 2008, però, va tenir lloc un incident més greu quan el Consell de Seguretat Nuclear va detectar partícules radioactives a l’exterior d’un edifici de la central. Posteriorment, però, la incidència va ser elevada a nivell 2 a causa d’un inadequat control del material radioactiu. Aquest incident va provocar la destitució del director i del cap de protecció radiològica de la central i una multa, per part

del Ministeri d’Indústria, de 15’3 milions d’euros. Finalment, el 21 de gener d’aquest mateix any, va haver una incidència lleu que no va tenir cap impacte i que va ser qualificada d’1 en l’escala INES.
La gestió de les dues centrals la realitza l’empresa Associació Nuclear Ascó Vandellòs II A.I.E (ANAV). Ascó i Vandellòs aporten actualment prop del 50% de l’energia que es consumeix a Catalunya, produint més de 24.000 milions de kilowatts/hora l’any. Les dues centrals donen treball a 974 persones i a més de 1200 d’empreses col·laboradores.