Skip to content

L’ermita de Sant Benet

23 agost 2010
Sant Benet

Sant BenetSeguint el camí de Tebaida a Montserrat, després de l’ermita de Santa Anna (agafant el sender de Gran Recorregut 172) trobem, a la dreta del camí, una balconada a sobre del Monestir de Montserrat anomenada mirador dels Ermitans. Poc més endavant hi ha un trencall a l’esquerra que, pujant unes escales una mica malmeses i plenes de rocs, porten a l’ermita de Sant Benet. Arribar-hi, des de l’Abadia de Montserrat, suposa aproximadament una hora. Si es segueix el camí de Tebaida es troba més endavant l’ermita de la Trinitat i, completant el camí original de les cinc ermites, s’arribar a les ermites de la Santa Creu (o Santa Helena) i de Sant Dimes.

L’origen de l’ermita de Sant Benet és a l’any 1536 quan l’abat Pedro de Burgos va erigir aquesta construcció eremítica. Trenta anys després es va ampliar l’edifici amb una capella dedicada a Santa Escolàstica. Igual que l’ermita de Santa Anna, la de Sant Benet va ser destruïda l’any 1812 per l’exèrcit francès en la Guerra del Francès. Va ser restaurada però l’any 1821 l’ermita es va abandonar.

Aquesta ermita, al trobar-se a prop del Monestir de Montserrat (existeix una escala que va des del jardí del Monestir a l’ermita de la Santa Creu Sant Beneto Santa Helena), era utilitzada pels ermitans de més avançada edat.

De l’edifici original actualment només queden unes runes consolidades amagades per la vegetació. La capella actual és un edifici construït als anys seixanta que de de l’any 1980 és un refugi guardat, molt utilitzat pels escaladors ja que l’ermita està situada en una excel·lent zona d’escalada. Cal destacar les bones vistes que es poden gaudir des de l’ermita i el paisatge sublim que ens ofereix els dies de boira.