Skip to content

L’ermita de la Santíssima Trinitat: El Palau de les Ermites de Montserrat

30 agost 2010
ermita de la Santíssima Trinitat

ermita de la Santíssima TrinitatL’ermita de la Santíssima Trinitat es troba, en el camí de Tebaida, després de l’ermita de Santa Anna i de l’ermita de Sant Benet. De fet, la majoria de guies consideren aquesta ermita la última del camí de Tebaida encara que, històricament, a aquest camí cal afegir les ermites de la Santa Creu (o Santa Helena) i de Sant Dimes. Es troba aproximadament a una hora i una mica més de camí des del Monestir de Montserrat.

L’ermita de la Santíssima Trinitat era la més gran de totes les ermites de la muntanya de Montserrat. Per això, popularment se la coneixia com el Palau de les Ermites de Montserrat. Aquesta ermita està situada enmig d’un paisatge privilegiat i típicament montserratí, al Pla de la Trinitat, sota l’Elefant, la Mòmia, la Momieta i els Flautats. Avançant en direcció a un sender de gran recorregut (GR4), el camí ofereix unes bones vistes de l’ermita de Sant Dimes.

ermita de la Santíssima TrinitatCal destacar que en el segle XVII l’ermita de la Santíssima Trinitat va ser ampliada per l’abat Beda Pi. Es va construir una cisterna per emmagatzemar l’aigua i un nou dormitori per als monjos, esdevenint una ermita de descans per las monjos i escolans. Igual que les altres ermites del camí de Tebaida, l’ermita de la Santíssima Trinitat també va ser destruïda per l’exèrcit gal en la Guerra del Francés, sent posteriorment restaurada i finalment abandonada l’any 1821.

Les restes de l’edificació eremítica que podem trobar actualment a peu de camí estan relativament en bon estat de conservació. Hi ha bastants restes de murs de pedra que insinuen l’extensió de l’ermita. També es poden veure encara restes de l’antic paviment de ceràmica i de la cisterna d’aigua.