Skip to content

La Roca de Pelencà

28 desembre 2010

Anant de Llanars a Vilallonga de Ter, a l’esquerra s’alça un una roca enorme amb un conjunt de cases encimellades a sobre del precipici. És el petit poble de la Roca de Pelencà, un lloc molt pintoresc i potser poc conegut de la Vall de Camprodon, tot i la seva visibilitat.

El penyal s’alça enmig de la riera d’Abella i el riu Ter. Avui en dia, hi ha un grapat de cases de pagès i una petita església però en el passat aquí s’hi aixecava un castell pràcticament inexpugnable des d’on es controlava tota la vall i, per tant, el pas de persones i mercaderies. El castell pertanyia a una família molt important a la vall que posseïa terres i altres fortificacions per tot el territori com al Catllar i a Rocabruna. La fortificació va desaparèixer l’any 1689 i al seu lloc s’hi van anar construint cases. Romanen encara restes com la del portal que donava entrada al castell i també la capella romànica, molt petita.

El poble s’hi va construir aprofitant les restes del castell tals com els còdols ben tallats i l’esglaonament de la roca. També es van fer servir de protecció els vells murs que quedaven del castell, usant-los com a murada.

Tot i que el llogarret ha anat perdent el caràcter rural amb el pas dels anys, encara es pot notar a l’ambient aquell aire de pagès, i l’olor d’estable. Es pot pujar al capdamunt de la Roca i contemplar les vistes, amb els Pirineus al fons. O baixar a la riera per passar pel pont romànic que encara resta dempeus.