Skip to content

La Ral, un poble gran i petit

19 abril 2011

No és estrany que el títol d’aquesta entrada sembli una contradicció. La Ral és avui en dia un petit nucli de cases que hi ha entre Sant Pau de Seguries i Camprodon. És realment tant petit que costa adonar-se que existeix a no ser que hi hagis d’anar expressament. Però en realitat el seu passat és molt més important del que avui ens podem imaginar.

El que avui és un nucli habitat en el terme municipal de Sant Pau de Seguries va tenir el seu origen en un campament que el rei Jaume I, El Conqueridor, va establir en una anada a Camprodon després de la conquesta de València. De fet, el nom La Ral prové de la paraula reial, que era el nom original de la població. De la visita del rei Jaume en queda testimoni a Camprodon el carrer València, un carrer de la Vila de Dalt, a prop del monestir de Sant Pere, que es va batejar amb aquest nom en honor a aquesta visita tan important.

La Ral havia set un poble important tal i com ho testimonien els tres notaris que va tenir. També perquè depenia directament del rei i de l’abat de Sant Joan de les Abadesses i perquè donava unes bones rendes als senyors feudals. Malauradament, tota la població va quedar destruïda a causa d’un terratrèmol l’any 1428.

Us mostro un fragment de 1879 del llibre “Historia de Camprodon” de Josep Morer i Francisco de A. Galí, on es descriu com és el poble i que em fa molta gràcia:

Dentro del término y parroquia de San Pablo, camino de Camprodon, hay una calle de tan miserables casas (La Real) que es cuanto puede darse en punto a desgracia de un pueblo (…) no eran escasas la rentas que daba al rey, pero el terremoto del año 1428 la dejó arruïnada casi por completo. Sólo quedaron algunas casas que han visto como se seucedian las generaciones, nunca como se mejoraba su fortuna.