Skip to content

Església del Carme a Camprodon

26 octubre 2010

La parròquia actual de Camprodon és Santa Maria però quan encara existia la divisió entre la Vila de Dalt i la Vila de Baix, la parròquia d’aquesta darrera era la del Carme que formava part d’un convent de carmelites molt proper, per no dir enganxat, a l’antiga muralla medieval de la vila. El cenobi, però, no va ser mai autònom ja que primer va estar supeditat a Sant Pere de Camprodon i després al convent del Carme de Barcelona.

Del convent, fundat al segle XIV, no en queda res més que l’església d’estil gòtic i molt reformada. Fa pocs anys, s’hi va fer la darrera reforma perquè va caure part del sostre de l’absis. Amb aquesta reforma es vol aprofitar per, en un futur, habilitar unes antigues dependències del temple on poder exposar antigues eines d’oficis tradicionals. Pel que jo sé, encara no hi ha res en marxa. L’espai existeix però no hi ha vistes que s’hi faci res, de moment. A l’interior, a les capelles laterals, s’hi guarden els passos que surten cada Divendres Sant en la Processó dels Sants Misteris.

El temple està unit per un pont cobert, ara tancat, al casal conegut com Can Marqués, antiga residència de Pere Ribas i que ara és un bloc d’apartaments que manté l’estructura exterior.

He sentit a dir moltes vegades que hi havia un túnel subterrani que unia el convent amb el castell de Sant Nicolau i que les monges hi circulaven per anar a veure al senyor; ja m’enteneu… El meu avi deia que el túnel encara existia i que ell hi havia trobat monedes antigues. No sé ben bé quin grau d’autenticitat té aquesta història.

Una altra llegenda diu que un soldat francès, en una de les diverses guerres que hi hem tingut, va disparar contra el timpà de la porta d’entrada des d’una muntanya bastant lluny però des d’on es té bona vista de l’església. La imatge de la Verge que hi estava esculpida es va apartar, la bala va rebotar i va impactar contra el soldat que l’havia disparada. La imatge de la Verge encara existeix, encara que molt malmesa, i es guarda al monestir de Sant Pere, crec.