Skip to content

Ermita de Sant Jeroni: la més elevada

7 agost 2010
ermita de sant jeroni

sant jeroniUna de les principals característiques de la història de Montserrat és l’existència de més d’una desena d’ermites repartides per tota la muntanya. L’ermita de Sant Jeroni, juntament amb l’ermita de Sant Antoni,  és la que està situada més lluny del Monestir de Montserrat. Els dos camins més habituals per accedir a l’ermita de Sant Jeroni són des de l’estació superior del funicular de Sant Joan (a 1 hora i dos quarts de camí) i des de l’Abadia de Montserrat (a 1 hora de camí).

L’ermita de Sant Jeroni es troba al peu del cim de Sant Jeroni i del mirador del Cap del Moro, on antigament arribava el desmantellat Aeri de Sant ermita de sant jeroniJeroni i on actualment hi ha una característica antena de telecomunicacions. Per això, l’ermita de Sant Jeroni constitueix un lloc ideal per parar a fer un mos i agafar aire abans de pujar per la llarga escala que surt de l’esquerra d’aquest edifici fins al cim de Sant Jeroni, que amb els seus 1.236 metres d’alçada, és el punt més alt de tot Montserrat. La seva teulada porxada ofereix un bon resguard de la pluja i del vent.

Originalment, l’ermita de Sant Jeroni es va construir sobre l’ermita primitiva de Santa Maria la més Alta que estava situada, seguint el camí cap al cim de Sant Jeroni , una mica més amunt. Actualment no queda cap resta de l’antiga edificació i només es troba un replà a la dreta del camí. Degut a la seva situació patia durament els estralls del fred i del vent i per això quasi mai va estar habitada de forma permanent. Així doncs, l’edifici que actualment coneixem com a ermita de Sant Jeroni és en realitat la nova ermita de Sant Jeroni.