Skip to content

El Puig de les Relíquies a Camprodon

12 octubre 2010

La vila de Camprodon està dominada per un turó que s’anomena Puig de les Relíquies o el Castell. El primer nom s’explica que ve de quan les esglésies de la població van ser saquejades per algun exèrcit invasor i les relíquies dels sants que es guardaven a les esglésies, van ser escampades per aquest turó. El segon nom ve perquè a dalt de tot hi havia un castell.

Abans del castell, però, hi va haver un hospital de peregrins, un convent de monges i una església dedicada a Sant Nicolau i que, arran de la construcció del castell, van quedar entre murs. Tot el conjunt va tenir una gran importància en la defensa de la vila en diverses conteses i batalles i era un punt estratègic per controlar el pas a l’altra banda dels Pirineus per aquesta contrada. Tanta era la importància que el rei Jaume I hi va fer una estada durant el seu regnat. Actualment, ja  no queda res d’aquestes edificacions; tot pertany a cases particulars. Encara es poden veure les restes de la fortificació al vessant del turó.

Des de fa anys, s’ha cregut que hi havia enterrades unes figures dels dotze apòstols de plata al cim del turó. Sempre que s’hi han fet obres, hi ha hagut curiositat per trobar-les ja que es creu que són de gran valor. No se sap res de l’existència d’aquestes figures però, especulant, podrien tractar-se de les restes del retaule de Sant Nicolau que hi havia a la capella i que va ser destruït quan es va volar el castell l’any 1689.

A la foto, vista del turó des de la Plaça Espanya.

Bibliografia:

BIRBA, Llorenç: La Vall de Camprodon, Editorial Selecta, Barcelona, 1962.