Skip to content

Colom al capdavall de La Rambla

5 juliol 2011

Si un dibuixa o ha vist representat la silueta de la ciutat de Barcelona, no pot deixar de dibuixar o de veure el monument a Cristòfor Colom. Realment, amb el pas dels anys, s’ha convertit en un símbol de la ciutat i és fotografiat per milions de persones. La seva situació en un lloc cèntric i molt concorregut, al final de La Rambla, davant del mar, fa que tothom que passa per Barcelona el vegi de ben a prop.

En efecte és un monument ben singular perquè fa seixanta metres d’alçada i es veu des de diversos punts de la ciutat. Per altra banda, els conjunts escultòrics tant de la base com la mateixa efígie del descobridor són realment remarcables. Per si no ho sabíeu, ja fa més de cent anys que Colom ens mira des de dalt de la seva columna. En concret, el monument es va inaugurar l’u de juny de 1888 en plena Exposició Universal. Durant la mostra es va aprofitar per  tornar a urbanitzar amplis sectors de la ciutat incloent-hi la zona marítima on està situat el monument.

En el seu disseny i construcció hi van intervenir diversos escultors, per fer les imatges del basament, per exemple. Rafael Atché va ser l’escultor del navegant, la figura del qual fa set metres d’altura. Als peus de la columna hi ha relleus i figures que recorden les seves gestes i altres personatges de la vida de Colom. Tot acompanyat amb vuit lleons que donen excel·lència al conjunt.

Qui conegui el monument potser es preguntarà cap a on assenyala Colom. És evident que el seu dit no apunta a Amèrica. Alguns diuen que apunta a la Índia, que és realment on volia anar. Altres que ho fa en direcció a Gènova, lloc d’on es creu que era originari. I, recentment, s’ha dit que indica la direcció de Mallorca, ja que hi ha gent que ha determinat que va néixer allà. Potser la resposta és més fàcil i simplement assenyala el mar, com a bon navegant que va ser.

Com a darrera curiositat, que potser molts barcelonins no sabran, cal dir que a dintre de la columna hi ha un ascensor que puja fins a la bola que està a sota dels peus de Colom i des d’on es tenen unes vistes ben peculiars de la ciutat. Un lloc molt recomanable per passar-hi una tarda en companyia de la família.