Skip to content

Cavallera a Camprodon

5 abril 2011

Sant Miquel de CavalleraMolt a prop de Camprodon hi ha un petit veïnat anomenat Cavallera ja que està situat en la serralada que porta el mateix nom que comença al pont de les Rocasses i té el seu punt culminant al Taga, amb altres pic importants com la Pedra dels Tres Bisbats o el Puigestela.

Com a bon veïnat les cases estan esparses, totes comunicades per una carretera asfaltada amb portland que porta fins al Pla d’en Plata i, més enllà, fins a Sant Martí d’Ogassa. Hi ha diverses coses que destaquen del veïnat. La primera és una torre de defensa medieval que es diu Torre Cavallera. Està una mica mal conservada però encara es pot veure la seva estructura sencera i entrar a dins. Està situada en aquest punt perquè és un lloc en què el riu Ter s’engorja bastant, per tant, el pas de persones, mercaderies, exèrcits es pot controlar millor. La torre es comunicava amb senyals de foc amb el castell de Creixenturri, a l’altra banda del riu Ter, al costat d’on avui hi ha el Santuari de Nostra Senyora del Remei. Curiosament, just a sota de la torre medieval hi ha un fortí construït en època de Franco per evitar que els aliats travessessin la frontera i ataquessin al règim. Això demostra que és un lloc estratègic. Ja us parlaré dels fortins que hi ha a Camprodon en una altra ocasió.

El segon element que destaca de tot el conjunt de cases és l’esglèsia de Sant Miquel de Cavallera. Per la zona de la serra és comú trobar esglésies i petits oratoris dedicats a Sant Miquel. L’església conserva la coberta de lloses de pedra cosa que la fa molt atractiva. Hi ha adossat un petit cementiri i una casa que, probablement, en temps passats era la del rector. L’interior no l’he pogut visitar mai.

El tercer i darrer element que cal destacar de Cavallera és el Mas Pomer, una casa de pagès ben pintoresca. No té la forma de les masies tradicionals catalanes. Té més aparença de mansió que de mas. A banda i banda de la façana principal hi ha dues torres acabades en punxa que donen al casalot un aspecte majestuós.

A banda de tot això, cal fixar-se en els paisatges i el les vistes. S’hi pot arribar tranquil·lament en cotxe així que no hi ha excusa per fer una visita si sou per Camprodon.