Skip to content

Castellfollit de la Roca

24 novembre 2010

Castellfollit de la Roca, el segon municipi més petit de Catalunya, a la comarca de la Garrotxa, té la peculiaritat que està situat a sobre d’una cinglera basàltica de 40 metres d’alçada. És ben bé com si el barri vell del poble estigués navegant sobre un vaixell de pedra per sobre del Fluvià.

Una colada de lava és una llengua, com un riu, de roca fosa que, en el seu camí es va quedar solidificada i que el pas del temps i dels elements ha anat modelant. En aquest cas la de Castellfollit són dues colades de lava superposades que provenien dels volcans d’Olot i de Begudà. La forma que agafa la lava depèn del seu refredament; així es poden veure columnes o lloses.

La part antiga del poble està construïda amb materials volcànics. El poble està travessat per l’antiga via romana Annia que era un ramal de la Via Augusta. L’església vella, que està a la punta de la cinglera, és ara un museu i un centre cultural on es fan exposicions temporals. Es pot visitar i també pujar al campanar des d’on es pot contemplar el nucli vell i la vista sobre el Fluvià.

Si des del poble volem baixar al riu, anirem a parar a sobre de la passera sobre el Fluvià passant abans pel que queda del pont romànic que donava accés antigament a la vila. És des de la passera des d’on es veu la magnitud de la cinglera i el perfil del poble penjat a sobre d’ella.