Skip to content

BTT Vessant sud de Serra Cavallera 30.10km 5h

17 març 2011

De camí cap a Camprodon des de Ripoll, a la nostra esquerre, podem trobar la Serra Cavallera, un conjunt de muntanyes amb molt d’encant on podem trobar-hi de tot.

Aproximació:

Abans d’arribar a Camprodon passareu per la Colònia Estavenell on davant de l’església hi surt una pista de porlan a l’esquerre. Deixeu aparcat el cotxe al pàrquing que hi ha pujant aquesta pista i escalfem per fer les primeres rampes.

Ruta:

La ruta comença amb la pista de porlan i molta pujada. Reserveu les forces i aneu amb tranquil·litat que tindrem moltes rampes de quilometres. Mentre fem camí podem veure a la nostra esquerre uns grans prats i moltes fonts amagades com és la font de l’Ocell, la del Roc i la font de l’Ernet. Per arribar a aquestes fonts haureu de travessar el camp i al final d’aquest us la trobareu al costat d’un torrent, acostuma a haver-hi un caminet marcat que hi porta.

De camí trobem Sant Miquel de Cavallera, una ermita ben conservada amb un petit cementiri al costat. Seguint la pujada trobarem a costat i costat cases de pagès. Destaco el Mas Pomer on a prop i amagat entre arbres trobem la Torre Cavallera, una torre de guaita que es comunica amb altres de la vall.

Arribarem al final de la primera rampa, el Pla d’en Plata, un prat on hi ha unes torres de repetició. Allà podem parar per recuperar forces i menjar alguna barreta energètica. A partir d’aquí el camí es converteix en sorra i roques, afluixeu els amortidors de la forquilla per a que no se us carreguin els braços. La pista s’aplana i va fent el contorn de la muntanya mentre anem passant per diverses fonts com la de la Guinidella i la Fonodella, on també trobem el Mas amb el mateix nom. Tot seguit trobareu un encreuament de camins, heu d’agafar el que va recte a Cal Fiet.

L’ermita romànica de Sant Martí de Surroca és, per mi, el plat fort de la ruta. És molt maca i esta ben conservada, te un petit cementiri al costat i a prop hi te diverses cases de pagès. Passeu pel costat dret de l’ermita i continueu el camí cap a l’encreuament que va cap a Ogassa on, si esteu cansats, podeu deixar la ruta aquí i continuar-la un altra dia. No us equivoqueu i agafeu el camí de pujada cap el Taga, notareu que la pendent augmenta considerablement.

El camí fa més rampes cap a la collada de camps. Durant tot el camí podem observar muntanyes importants de la Serra Cavallera com pot ser la Pedra dels Tres Bisbats, el Puigsestela de 2.013 i el Taga de 2.040m. Just al peu del Taga trobem una nova ermita, Sant Martí d’Ogassa, on destaco el seu absis semicircular i, com les altres, té un petit cementiri adossat. Esta envoltada de dos masos, un d’ells en reconstrucció per fer-hi una casa rural, el Serrat.

El camí comença a fer baixada i trobem el Puig de l’Àliga, on hi ha un mirador que és obligat anar-hi per observar unes grans vistes al pre-Pirineu i al Montseny. Gaudiu del moment i descanseu en plena natura que falta molt poc per acabar la ruta.

Continueu per la pista forestal, gaudiu de la baixada amb precaució ja que hi ha corves molt tancades i hi pot haver fang. El fi de la pista forestal és al costat dels cingles de Ribamala, al costat de Can Rama.

Retorn:

El millor que podeu fer és deixar un cotxe a Ribamala o a Can Rama on podeu fer un àpat amb els companys de ruta.

Recomanacions:

  • Feu la ruta d’hora, al matí. A partir de mig dia acostuma a capgirar-se el temps.
  • Porteu casc, menjar, aigua, isotònics, roba d’abric i impermeable transpirable.
  • Com a cada sortida en BTT, porteu recanvis de bicicleta, manxa i un quid d’eines.
  • No forceu la màquina, si no podeu continuar o veieu que no acabareu la ruta, deixeu-ho a Ogassa i aneu fins al cotxe per la Ruta del Ferro, que arriba a Ripoll.