Skip to content

Biblioteca Can Casacuberta – Espai Betúlia

17 setembre 2010

Can CasacubertaLa biblioteca central de Badalona té com a nom oficial, heretat per l’antiga funció que s’hi desenvolupava, el de biblioteca Can Casacuberta. Antigament, era una fàbrica que es dedicava a l’indústria tèxtil i, actualment, en el mateix espai, a més de la biblioteca, des de fa uns poc anys, també hi trobem l’Espai Betúlia.

Situat en l’illa que formen els carrers Mossèn Anton RomeuDos de Maig, Enric Borràs i Colom, aquest espai cultural de la ciutat està emplaçat en el que anteriorment era la fàbrica de teixits, el propietari de la qual era Josep Giró Blanch, però que a l’any 1920 canvià pel nom de Can Casacuberta al ser adquirida per Salvador Casacuberta. Dissenyada per Joan Amigó Barriga (àlies Isop), en destaca la façana que dóna al carrer Colom ja que conserva l’estil modernista i per la restauració, amb colors vius, que s’ha realitzat últimament (el cert és que aquesta paret necessitava aquesta remodelació pictòrica, de la mateixa manera que estan seguint els túnels de l’autopista al seu pas per Badalona, perquè abans només eren utilitzades per graffiteros amb dubtós gust artístic, tot s’ha de dir). Si en voleu conéixer més detalls sobre la seva història, abans d’entrar a la biblioteca en trobareu unes quantes fotos que expliquen l’evolució de la fàbrica.

Després d’una remodelació interna de l’interior de la biblioteca, i adaptant-la als nous temps, com per exemple, amb més ordinadors, una part fou destinada al que es coneix com Espai Betúlia: un espai destinat a la cultura on, al igual que el Refugi (un altre espai cultural de la ciutat), es basa en l’exposició contínua i periòdicament variable sobre un tema en concret, i en la celebració de taules rodones i conferències. Amb motiu del nomenament de Badalona com a Capital de la Cultura Catalana de l’any 2010, l’Espai Betúlia ha tingut un paper important, amb exposicions com la que homenatjava a Maria Àngles Anglada o com la que feia un repàs històric de la revista Ruedo Ibérico. Properament, en data a aquest escrit, l’exposició versarà sobre la figura de Pompeu Fabra.