Skip to content

Un ou de Pasqua gegant “naïf” a Barcelona

4 febrer 2011

Si us parlo de la tradició dels ous de Pasqua segurament us vindrà a la memòria pel·licules i imatges americanes, però lluny de ser quelcom tant exòtic, els ous de Pasqua també són una antiga tradició europea, i de fet, Barcelona aquests dies tindrà també exposat un ou gegant, però per més diversió, d’estil “naïf”.

L’estil naïf és basa en decorar amb paisatges de la província de Podravina (Croàcia) d’on són originals, i d’una mesura gegant. Va nàixer als anys 30, poc abans de la segona gran guerra, i tot i desenvolupar-se mitjanament dins de Croàcia, mai va passar de les seves fronteres i es va anar quedant en l’oblit, fins que fa uns anys, grups de joves han anat organitzant aldees-tallers en aquesta província croata, on diferents pagesos-artistes es dediquen a plasmar en aquests ous de quasi dos metres d’alçada, els paisatges, la vegetació i la forma de fer dels pobles i viles de Podravina.

De fet, milers de persones s’apropaven fins a Hlebine, una de les ciutats principals de la zona, a comprar quadres i demés objectes amb l’estil “naïf”, moltes vegades, les obres estaven realitzades en estables o masies, ja que és del tot tradicional. Malgrat això, un dels seus màxims exponents, Ivan Generalic (1914-1992) ha arribat a exposar en moltes ciutats, com ara París, Brussel·les, Baden-Baden (Alemanya), Basilea (Suïssa), Bratislava, Pequín, Xangai (Xina), Tòquio, Sant Petersburg (Rússia), Madrid, i Sao Paolo (Brasil).

Aquests ous han estat exposats en diferents ciutats d’arreu d’Europa, i a Barcelona, ho serà en el Saló Internacional de Turisme de Barcelona, on estarà exposat un de ben gros, per a la promoció de Croàcia. De fet, s’intentarà així donar una mica de color a l’esdeveniment.

Els ous no són quelcom importat a Croàcia, els investigadors han trobat indicis de que aquesta tradició de regalar ous per Pasqua ve d’antic, de fet, el “batik” un altre forma de pintura, està inclosa dins del patrimoni de la humanitat de la ONU, així que, poca broma!

I a vosaltres, que us semblen aquesta mena d’ous? Us agraden?