Skip to content

Santa Pau

7 desembre 2010

Aquest poble situat a la Garrotxa, a tocar dels volcans Croscat i Santa Margarida, entre altres, és una joia de l’arquitectura medieval molt ben conservat fins als nostres dies. Cal visitar en especial la Vila Vella que està presidida pel castell de la Baronia del que es té constància ja al segle XII. És un edifici de planta quadrangular amb un pati central que distribueix les diferents dependències de la fortificació. La població es va construir al seu voltant a partir que els senyors van declarar el castell com a residència habitual de la jurisdicció. La construcció que podem veure avui en dia data d’entre els segle XIII i XV. Només es pot visitar per fora.

Al costat del castell hi ha la plaça Major, antigament anomenada el Firal dels Bous ja que s’hi feia mercat i fira des del segle XIII. Per això està porticada, per acollir les parades els dies de pluja. És considerada una de les places medievals millor conservades de Catalunya.

A la mateixa plaça hi trobem l’església gòtica de Santa Maria, amb un alt campanar i d’una sola nau. Es pot visitar l’interior. Té la particularitat que durant tot l’any hi ha muntat un pessebre.

La resta del poble antic conserva una fesomia totalment medieval amb edificis de gran valor arquitectònic, carrers irregulars, muralles i racons evocadors. No en va, va ser declarat Conjunt Històric Artístic l’any 1971. La part més nova del poble té com a curiositat que les pedres dels llindars de totes les cases estan gravades amb el nom de la persona que les va esculpir i l’any en què ho va fer.

Si tenim sort i el dia és molt clar, des del portal del mar es pot veure el golf de Roses i el mar. Cal recordar que a Santa Pau s’hi cultiva un fesol molt apreciat pels gastrònoms. L’any que ve, el disset de gener, se celebrarà la fira dedicada a aquest producte on es podran degustar diversos plats amb el fesol com a ingredient principal.