Skip to content

Santa Maria de Camprodon

24 agost 2010

Santa Maria és el temple parroquial de Camprodon. D’estil gòtic, és de grans dimensions, està acabada amb un absis angular i té altars laterals. Adossada, es va construir la capella dels dolors. A dins de l’església s’hi conserven les restes de Sant Patllari, patró de la vila, guardades en un bonic reliquiari de plata. Just a la capella del davant hi ha una petita exposició d’objectes litúrgics antics de gran valor.

Aquesta església va néixer com una segona seu del monestir de Sant Pere, que està just al costat. Als monjos se’ls va quedar petita la basílica per tanta parròquia com tenien. Van decidir bastir-ne una nova. No és aquesta que es pot veure avui en dia; segurament hi va haver una altra més petita abans i no ocupava el lloc on és ara. El primer document que existeix data del 1017 i l’edifici que podem veure avui en dia és del segle XIV. En qualsevol cas, sempre va quedar dins del clos monàstic. En època moderna, la comunitat de Santa Maria va lluitar per separar-se de la de Sant Pere per així poder tenir independència, cosa que, com es pot veure ara, va aconseguir ja que és l’única parròquia del poble.

El seu interior no té res a veure de com deuria ser en època de màxima esplendor. L’altar i la majoria de les capelles laterals han estat molt reformades al llarg de la història, ja sigui com a conseqüència de terratrèmols o de saquejos. De fet, l’església disposava d’un cor de fusta tallada del que podem veure un petit fragment en l’exposició que he esmentat abans. Segurament molts altres objectes, entre ells, imatges religioses, s’han perdut al llarg del temps.

La porta d’entrada és, gairebé en conjunt, bastant nova. Observant-la, sembla com si l’haguessin fet, en època passada, per substituir la que hi havia originalment i que avui fa de segona porta. Aquesta té restes de pintura vermella en el seu llindar que no sabria determinar de quina època són. Per la part de fora de l’edifici hi ha adossada la casa del rector, una construcció moderna. Es creu que en el mateix lloc hi havia la casa de l’abat del monestir. Just al davant de l’església s’estén la plaça de Santa Maria, popularment anomenada el Planet. Una part d’aquesta plaça estava ocupada per dependències del monestir de Sant Pere. A principis del segle passat, el Planet es va usar com a plaça de toros fins que es va construir una estable de fusta al lloc on ara són les escoles, just al costat.

La plaça ara acull un gran nombre d’activitats, sobretot a l’estiu: fires, exposicions, actes de la festa major, festes per la mainada, sardanes. Potser el més important és el retaule de la Processó dels Sants Misteris de Divendres Sant. No es fa a la plaça en sí, sinó a les escales del monestir de Sant Pere, però des d’allà estant es des d’on es té una millor visió de l’esdeveniment.

Bibliografia:

BIRBA, Llorenç: La Vall de Camprodon, ed. Selecta, Barcelona, 1962.

MORER, José i GALÍ, Francisco de A.: Historia de Camprodon, Impremta de Pedro Casanovas, Barcelona, 1879, reedició 1982.