Skip to content

Santa Maria de Bolós

10 maig 2011

La vall de Bolós és veïna de la vall de Salarça. Ambdues formen part del municipi de Camprodon però, geogràficament, pertanyen a la comarca natural de l’Alta Garrotxa. Ja us vaig parlar en una entrada anterior de Salarça i ara toca Bolós. De les dues valls, aquesta segona és la que està més propera al poble de Camprodon tot i que està bastant aïllada. L’accés en cotxe només és possible des de la urbanització de Font Rubí o des de l’altra banda del camí, des de Beget. Els camins per arribar-hi a peu són diversos i, realment, és un lloc molt agradable per caminar en qualsevol època de l’any.

Bolós és un conjunt de cases esparses moltes d’elles deshabitades i enrunades, altres reformades per acollir-hi cases rurals o per persones que es venen a retirar del món durant uns dies, sobretot els mesos d’estiu. El centre del veïnat, com en tots aquests casos, és l’església, Santa Maria. Ara no és més que un simple temple però en el passat era la parròquia de Bolós. Va ser consagrada l’any 1050. L’interior està pintat de frescos que, si continuen igual que l’última vegada que hi vaig ser, estan en molt mal estat. No sabria determinar l’època de les pintures però és probable que no siguin més antigues del 1800. L’edifici és d’una sola nau i amb un petit campanar quadrat a sobre de la porta d’entrada. L’edifici ha patit diverses modificacions però és d’origen romànic. M’agradaria destacar els arcs llombards del costat  esquerra de la nau, a l’exterior, que li donen un aspecte molt interessant.

Com a curiositat cal dir que, si s’hi va a peu o en cotxe des de Font Rubí, es travessa una finca on es crien vaquilles que són molt apreciades en les festes que se celebren en diversos punts de l’estat espanyol. Serà difícil que us creueu amb alguna perquè són bastant fugisseres ja que es crien en un entorn totalment salvatge. Si en veieu cap, marxaran ràpidament ja que no estan acostumades a la presència humana.