Skip to content

Santa Eulàlia de Vilapicina

19 octubre 2010

Hi ha un racó molt a prop de casa meva que, cada vegada que hi passo, em fa pensar en com deuria ser la zona on visc molt abans que s’hi construïssin blocs d’edificis i carrers. M’imagino la zona plena de camps conreats i masies amb bestiar pasturant pel voltant. Potser no fa tant de temps d’això però semblen temps molt i molt llunyans. Aquest lloc és l’església de Santa Eulàlia de Vilapicina.

L’origen del temple sembla que és al segle X quan es va aixecar en honor a la santa màrtir. Va ser el primer temple dedicat a la patrona original de Barcelona. L’edifici que veiem ara és bàsicament del segle XVIII com també la casa pairal de Can Basté que hi està adossada per un petit pont cobert. De fet, la família Basté va participar en la reforma del temple. Ara la masia és un centre cívic especialitzat en fotografia i s’hi imparteixen cursos i s’hi fan exposicions.

El petit llogarret es va formar en l’encreuament de dos camins força importants en època medieval i moderna: un que venia del coll de Montcada i anava fins a Barcelona i l’altre que connectava Sant Andreu del Palomar, terme municipal al que pertanyia Santa Eulàlia, i Horta. Com que eren uns camins molt transitats, al costat de l’església s’hi va construir un hostal entre els segles XV i XVI anomenat Ca n’Artés.

El terme Vilapicina sembla que prové de la paraula llatina pix/picis que significa pega, ja que aquesta s’extreia de la resina dels pins dels voltants i s’usava per segellar vaixells. Aquesta teoria la corroboraria l’existència d’una masia a l’altra banda del turó de la Peira anomenada Can Peguera, avui desapareguda, i que era al barri que ara porta el mateix nom. Sembla ser que aquest mas es dedicava a la fabricació de pega (el seu nom ens dóna una pista: Peguera) amb la resina dels pins.

Tot i que el conjunt no té una monumentalitat gaire notable, si que té un encant meravellós. És una mostra del com deuria de ser el pla de Barcelona temps abans que s’urbanitzés tot i abans que es perdessin moltes construccions semblants. En queden poques però són molt interessants.

Fonts:

http://jonosoclamerce.blogspot.com/2009/02/la-primera-capella-de-santa-eulalia.html

http://w3.bcn.es/XMLServeis/XMLHomeLinkPl/0,4022,321153868_326454901_1,00.html

www.wiquipedia.org