Skip to content

Sant Martí d’Ogassa

11 octubre 2010

Al nucli de Sant Martí d’Ogassa, que està al terme municipal d’Ogassa, al Ripollès, s’hi troba l’església romànica de Sant Martí d’Ogassa. Es pot arribar fàcilment en cotxe. Des de Sant Joan de les Abadesses (poble situat entre Ripoll i Camprodon) surt una carretera que passa per  Ogassa. Després de travessar el Veïnat Prat del Pinter, a l’esquerra la carretera es converteix en una pista asfaltada que arriba fins l’església, lloc on es pot aparcar.

L’església de Sant Martí d’Ogassa és d’estil romànic. Darrera l’absis, que és el primer que es veu en arribar amb el cotxe, hi ha un panell informatiu sobre la construcció. El panell està envoltat d’ortigues, així que compte que piquen! El bisbe de Vic Arnulf va consagrar aquesta església al finals del segle X. L’any 1.024 es va tornar a consagrar després de que fos refeta i novament va ser modificada al segle XII.

L’església és d’una sola nau amb l’absis i capelles laterals. La façana té un campanar que en origen era d’espadanya, amb doble finestra. La porta principal de l’església és de fusta amb un pany de ferro digne d’admirar. Davant de la façana principal hi ha un petit jardí de gespa que invita a seure una estona per contemplar aquest exemple de romànic català. El segon diumenge de juliol es celebra l’aplec de la Mare de Déu del Puig de França.

Sant Martí d’Ogassa és un bon lloc per iniciar una excursió fins al cim del Taga, que amb els seus 2,038 metres ofereix una panoràmica que recompensa l’esforç de pujar-hi. Només cal seguir les fites blanques i verdes, que surten del costat del temple.