Sant Jaume de FrontanyàSant Jaume de Frontanyà. Un dels municipis més carismàtics de Catalunya arran del referèndum d’independència (va ser el segon municipi a realitzar-la). Al 2006 tenia 32 habitants censats. Però no us enganyeu, al 1857 va arribar a tenir 465 habitants. Poca broma amb Sant Jaume!

Aquest petit poble del Berguedà té un conjunt canònic impressionant. Més concretament es tracta de Sant Jaume, una església romànica del segle XI. De fet, prop d’aquesta també es pot trobar el anomenat Sant Jaume el Vell, amb les restes del que seria el primer poblament amb una església preromànica. L’espectacular església es veu ja pel camí que va de Borredà cap a Sant Jaume.

sant jaume de frontanyaNomés es conserva l’església, ja que en altres temps també hi havia un claustre i diferents dependències canòniques. És d’estil romànic llombard, i més concretament, Sant Jaume és un dels seus millors exponents, amb un estil molt semblant al de Sant Vicenç de Cardona.

Té una planta en creu llatina, i tres absis. Per la part exteriors destaca la poca decoració dels seus murs verticals. Per dins, és simplement una meravella. L’estat de conservació és molt gran.

Sense cap mena de dubtes, una visita obligada per poder contemplar romànic llombard en la seva màxima expressió.

SENSE COMENTARIS

REPLICAR

*