Skip to content

Sant Iscle de les Feixes a Collserola

1 febrer 2011

El racó del que us parlaré avui és un d’aquells llocs de la serra de Collserola que amaguen cert misteri i alhora conserven l’encant de temps pretèrits, quan l’agricultura i la ramaderia eren les bases sobre les que se sustentava la vida al voltant de la Barcelona medieval.

Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes és una ermita romànica del segle XII que està construïda sobre les restes d’una antiga església del segle X amb un cementiri adossat que tenia tombes amb forma antropomòrfica. Està reformada des de l’any 1995 amb l’aspecte que deuria tenir fa 400 anys.

El camí que vaig fer per arribar-hi és increïblement bell. Jo venia de Montbau, a Barcelona. Per tant, vaig haver de creuar la carena divisòria de la serra de Collserola. Des d’aquí les vistes de la ciutat són magnífiques com també les del Vallès Oriental i Occidental, amb el Montseny, La Mola, Montserrat i els Pirineus Orientals al fons, tots nevats. Evidentment. cal enxampar un dia clar. Un cop creuada la carena, em vaig endinsar en el Torrent de Sant Iscle, un lloc ombrívol, feréstec, amb molta malesa o molta humitat. Seguint el torrent, que sol baixar sec, s’arriba a les planes de Can Fermí. Cal destacar la gran quantitat de masies que encara es concentren en aquesta zona. Una mica més endavant, al costat del camí i enmig d’un pla, hi ha Sant Iscle de les Feixes, al costat de la masia de Can Llonc. L’ermita es pot visitar el tercer diumenge de cada mes ja que està enmig d’una propietat particular.

De debó, si sou barcelonins o viviu a prop, no dubteu a perdre-us per la serra de Collserola. Trobareu indrets magnífics i tot a dues passes d’una de les conurbacions més grans d’Europa. Naturalesa i història en estat pur.