Skip to content

Prades

24 maig 2011

Sempre que vénen temporals de neu, a les notícies parlen de la vila de Prades, al Baix Camp, perquè ha quedat incomunicada i els escolars de la contrada no poden assistir a classe. També perquè la gent de Tarragona aprofita i puja a tocar la neu i a jugar una estona. I és que Prades està situada a una alçada considerable, 940 metres sobre el nivell del mar, enmig d’un altiplà a les Muntanyes de Prades, un massís que té el seu punt culminant al Tossal de la Baltasana de 1202 metres d’altura.

Prades és anomenada la Vila Vermella ja que gran part de les seves construccions estan fetes amb pedra vermella, segurament de tipus argilós, no em feu massa cas en aquest sentit. Es conserva una part de la muralla que l’envoltava en temps passats. El pany més conegu

t, per dir-ho d’alguna manera, és el que hi ha al costat de l’església de Santa Maria, on hi ha una creu de terme i un portal per al que s’acc

edeix directament a la Plaça Major, porticada, amb la façana principal del temple i una font esfèrica d’estil renaixentista de la que hi ha una còpia al Poble Espanyol de Barcelona. Aquesta font és el centre de la Festa del Cava que se celebra al juliol ja que durant una nit en raja cava pels quatre brocs.

A la bellesa del poble s’hi ha de sumar l’entorn natural de gran espectacularitat. La naturalesa geològica de les Muntanyes de Prades fan que s’hi trobin nombrosos avencs, balmes i coves i algun arc de pedra que el temps ha anat erosionant. També hi ha diverses ermites ja que en temps passats la zona era un lloc bastant allunyat de la civilització i molt propici per a cercar la pau espiritual. Avui en dia també es pot fer, passejant per amplies zones boscoses i gaudint d’un clima molt fresc ara que s’apropa l’estiu.

[google-map-sc width=400 height=400 zoom=10]