Skip to content

Plaça de la Vila de Badalona

24 setembre 2010
Ajuntament de Badalona

Ajuntament de BadalonaJa sigui un poble o una gran ciutat, ja estigui a mar o a muntanya, no importa: a Catalunya, tothom té la seva Plaça de la Vila, i Badalona no podia ser-ne menys (la capital catalana, Barcelona, és una excepció, ja que aquí en trobem la plaça de Sant Jaume, però ja se sap, l’excepció fa la norma). La seva situació, al Centre, però a tocar de Dalt la Vila, constitueix un dels indrets més visitats i transcorreguts de la ciutat. Les palmeres que es troben al davant de l’antic cinema Picarol ens indiquen que ens trobem a prop del passeig de la Rambla, però que encara hem de passar pel carrer del Mar.

Què hi trobem? Per una banda, l’Ajuntament de Badalona. Qui fou director de l’Escola d’Arquitectura, Francesc de Paula Villar, també fou l’arquitecte de l’edifici consistorial, que data de l’any 1877 i té un estil eclèctic. Després d’unes reformes i restauracions executades fa pocs anys, llueix una façana de colors clars i  la porta principalestà flanquejada per dos xiprers de mitjana altura que donen una sensació d’entrada vigilada pe`ro amical. El balcó de l’edifici ha estat (malauradament no tantes vegades com voldríem els badalonins) l’escenari dels triomfs de la Penya (Club Joventut Badalona) o del C.F. Badalona. Just al davant, però travessant una part de la plaça, on anteriorment es trobaven les oficines d’un banc, en trobem una seu d’oficines municipals (padró, gestió de multes, Secretaria General, etc.).

El RefugiPer l’altra banda, a més d’algunes botigues, últims (o primers, segons es miri) establiments del carrer del Mar, i d’una sucursal d’una caixa d’estalvis, trobem El Refugi: el nom d’aquesta sala d’exposicions i que es troba justament sota la plaça és degut a que durant la Guerra Civil fou, precisament, utilitzat com a refugi per protegir-se de les bombes de l’aviació feixista. Actualment, és l’únic lloc cultural de la plaça, ja que des de fa un parell d’anys les sales del cinema Picarol es varen tancar al haver-se construït al barri del Gorg un centre comercial amb vàries sales de cine (Màgic Badalona). I sí, aquesta excusa per tancar és dolenta, però és la que és.