De camí cap al Pont de Suert, en la emblemàtica N-260, per les seves serpentejants corbes, trobem un dels pobles que més em criden l’atenció de l’Alta Ribargorça, és Perves. He d’admetre que les aturades pel camí just davant i després d’aquest petit poble són molt habituals, i que les vistes des d’allà són simplement increïbles. La carretera és extremadament dolenta, i cal tenir molta cura si no s’està habituat a conduir per carreteres de muntanya, en hivern, moltes de les corbes poden ser un maldecap considerable, i les plaques de neu són perilloses, però a canvi, les vistes de tota la vall i la sensació d’estar en algun lloc quasi solitari valen la pena. Aquestes són les sensacions que pots sentir a Perves.

pervesAixí, tot i que són un grapat de cases, costarà que vegeu algú per carrer, de fet, la carretera passa tot just pel costat del nucli urbà. A l’hivern són prop de 5 persones les que viuen a Perves. Explica la viquipedia que a l’estiu hi ha més gent, i que fins i tot aconsegueixen ser prop de 90 persones a Perves, tot un bon record. Si parlen del seu emplaçament, el poble està dalt d’una muntanya, les vegades que hi he passat hi feia força vent, les terres del voltant semblen més de pastura que de conreu, i n’hi ha un petit barranc.
Però el passat del poble també és molt interessant, sembla ser que l’origen de la població va ser un antic camí, cosa que no sorprèn als forasters, ja que justament coneixem a Perves gràcies al camí del Pont de Suert a la Pobla de Segur, i que de forma documentada existia un castell, del que ja no hi ha restes. També en llibres antics, es fa referència a una església principal i dues capelles.

Fet i fet, la església de Sant Fruitós de Perves és el que més destaca en arquitectura de Perves, sense anar més lluny, és d’origen romànic, tot i que fou reconstruïda de forma gòtica, eliminant les restes possibles del romànic. En ella hi era el famós Crist de Perves, que presenta Crist clavat a la creu. Els dos peus van ser clavats en un clau únic. Al peu dret, la posició i el pes violenten els plecs o arrugues de la pell. Actualment està al Museu Episcopal de Vic.

Si passeu per aquesta contrada no oblideu fer una aturada a Perves, ni tampoc a les zones immediates, hi ha espai per deixar al cotxe aturat en alguns revolts de la carretera. De debò que les vistes us encantaran. També podeu aturar-vos al Coll de la Creu de Perves, de 1.300 metres d’alçada on també les vistes són increïbles.

Llibres relacionats amb Perves i la Ribagorça

Nota: La majoria de llibres tenen enviament a casa teva gratuïta, amb la garantia d’Amazon, la més gran botiga virutal de llibres

1 COMENTARI

REPLICAR

*