Skip to content

Monistrol de Montserrat: Mel i mató

31 juliol 2010

monistrol de montserratUn altre dels quatre portals de Montserrat, juntament amb Collbató, El Bruc i El Marganell, és la vila de Monistrol de Montserrat. Els millors dies de l’any per visitar aquest municipi són l’últim cap de setmana d’octubre que se celebra la fira de la coca i del mató. La Coca de Vidre de Montserrat i especialment el Mató de Montserrat, que és un tipus de formatge fresc normalment elaborat amb llet de vaca que es menja amb mel, són els dos productes més típics de l’àrea geogràfica de Montserrat. També cal destacar la Festa Major d’Hivern de Sant Sebastià, el 20 de gener i la Festa Major d’Estiu de Sant Jaume, el 25 de juliol.

La primera referència històrica de Monistrol de Montserrat la trobem en un document de l’any 888 en que el comte Guifré el Pilós dóna al Monestir de Santa Maria de Ripoll diverses esglésies situades a la muntanya de Montserrat. I l’any 942 trobem que l’abat Cesari del Monestir de Santa Cecília compra  Monasteriolum.

monistrol de montserratAl nucli urbà de Monistrol de Montserrat hi ha la plaça porxada del Bo Bo, que té origen al segle XVII. El nom de la plaça es deu al ball que cada 20 de gener es realitza en honor a Sant Sebastià, sant amb molta devoció a Monistrol des del darrer terç del segle XVI. Durant el segle XVII la vila va patir un creixement urbà que podem veure avui amb la  la Plaça Pública, la Casa de la Vila i la Font Gran.

La industrialització del segle XIX, les obres de la carretera de Barcelona a Manresa i l’arribada del ferrocarril a la dècada dels anys 20  i la onada d’immigració dels anys 50 del segle XX van anar fent augmentar la població. Actualment Monistrol de Montserrat té uns 3.100 habitants.

Com diu la dita: “A Monistrol nap i col, i a Montserrat col i nap”