Skip to content

Sabies que el 36,7% dels pobles de Catalunya són micropobles?

13 octubre 2010

Fa uns dies parlaven dels pobles més petits de Catalunya, però avui us volem parlar dels anomenats micropobles. Són pobles, que no superen els 500 habitants, i que lluny de suposar una minoria, són el 36,7% de tots els 947 municipis de Catalunya, tot i que la seva població total no arriba als 85.000 habitants, en una extensió de quasi 10.157km2, el 39% del territori català.

Fa uns dies es publicava una notícia La Vanguardia referent al fet dels problemes de finançament que tenen aquests pobles, i és cert. En la majoria de casos són pobles amb una extensió territorial considerable, molt dispersos, i mal comunicats, el que dispara les seves despeses.

Per un micropoble, poder fer el manteniment de les carreteres pot suposar una inversió considerable, així com les mancances en molts serveis que per a la majoria de ciutadans són de primera necessitat.

Així és la dura vida dels micropobles, i més, després de les reduccions en els pressupostos i les ajudes que estan patint amb la crisi econòmica.

Uns 80 d’aquests pobles, estan federats en l’Associació de Micropobles de Catalunya (AMP), que independent, intenta pal·liar els dèficits que tenen com a gestors ciutadans.

Els pobles que van fundar aquesta associació són: Colomers (Baix Empordà), Montmaneu (Anoia), Pinós (Solsonès), Boadella i les Escaules (Alt Empordà), Senan (Conca de Barberà), Conesa (Conca de Barberà), Pira (Conca de Barberà), Rocafort de Queralt (Conca de Barberà).

Com podeu veure, no són municipis només d’una part concreta del territori, sinó que s’estenen per tot ell. De fet, el seu paper és primordial, ja que lluny de paisatges bucòlics i paradisíacs, són aquests pobles els que garanteixen que moltes zones del país no quedin desèrtiques, i que el territori estigui cohesionat.

Foto: Passejades i excursions