Skip to content

Les 3 millors universitats de Catalunya

28 gener 2011

Avui una entrada que de ven segur aixecarà polèmica: les millors universitats de Catalunya. És un tema controvertit, ja que cadascú creo que la seva universitat és la millor, i de fet, segurament hi hauran arguments de pes per a quer així sigui, però malgrat això, per saber-ne la qualitat de les nostres universitats el millor és anar a un analista extern, com ara els ARWU, que des del 2003 es dediquen a realitzar rankings acadèmics de les 1000 millors universitats del món.

Així per exemple, sabem que la Universitat de Barcelona (UB) està entre la 200 i la 300 del món, i entre la 75 i 123 d’Europa. La següent universitat, seria la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que està entre la posició 300 i 400 del món i entre la 124 i 178 d’Europa. Per últim, entre aquestes 1000 millors universitats del món, tindríem la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que estaria també entre el 300 i 400 però unes 50 posicions per sota de la UAB i entre el 124 i 178 d’Europa, també una mica per sota de la UAB.

Ara bé, per tant la Universitat de Barcelona és la millor de Catalunya? Ho és a nivell acadèmic, però aquesta visió de les universitat és bastant imperfecte, ja que els indicadors de la ARWU no prenen en compte la qualitat de vida dels estudiants, ni com són les universitats físicament així com el seu entorn. A més, cal sempre recordar que depenen la disciplina unes són millors que d’altres, o fins i tot, algunes universitats no tenen algunes disciplines que altres sí, per tant, tot i que és un bon indicador per saber per on estan les nostres universitats, tampoc cal que l’utilitzem com una dada última i definitiva.

Dit això, i ara que estem en època d’exàmens (o els heu acabat) us animo a continuar estudiants o a començar a celebrar les bones notes que segur que heu tret 🙂

Per cert, i vosaltres, a quina universitat vau anar?