Skip to content

L’ermita de la Salut

13 setembre 2010

L’ermita de la Salut està situada molt a prop de la població de Collbató, al Baix Llobregat, al camí que va des d’aquesta població fins a les Coves del Salnitre. Aquesta ermita, que es troba a la vessant meridional de la muntanya de Montserrat, és un punt magnífic per a l’inici de varies excursions per Montserrat, com per exemple la pujada al Monestir de Montserrat des de Collbató. També és un lloc ideal per fer un mos abans o després de visitar les Coves del Salnitre.

La capella de l’ermita de la Salut és un edifici relativament modern ja que va ser construïda a la segona meitat del segle XIX.  L’ermita és clarament d’estil neogòtic. Durant la guerra civil, com d’altres edificis religiosos de Catalunya, va ser destruïda encara que posteriorment va ser reconstruïda.

Des del poble de Collbató, en una balconada on hi ha uns plafons informatius, s’obté una bona panoràmica de l’ermita de la Salut amb la paret de Collbató al fons, formada per conglomerats a la part superior i per arenàcies i argiles roges amb capes de conglomerats a la part inferior. Aquesta espectacular i atractiva paret, formada en l’Era Terciària, separa Montserrat de la unitat geològica de la Serralada del Pre-litoral.

L’ermita de la Salut té un característic campanar d’espadanya a la façana principal i uns capitells d’alabastre decorats amb motius modernistes de conills, llagostes i flors sota una arcs ogivals situats darrera de la capella de l’ermita. Les parets de l’edifici de la sagristia tenen unes pintures que imiten esgrafiats arquitectònics. Cal destacar que el dilluns de Pasqua s’hi celebra un aplec i que a prop de l’ermita hi ha la font de la Salut amb aigües sulfuroses.