Skip to content

La Plaça de la Plana a Badalona – Diada Nacional de Catalunya 2010

8 setembre 2010

A Badalona, la Diada Nacional de Catalunya, l’11 de setembre, es celebra, any rere any, a la plaça de la Plana.

Aquesta plaça, de grans proporcions, i situada al barri del Centre (just al davant de la plaça del Rector Rifé) era coneguda, anys enrere, per ser el lloc d’emplaçament d’una figura arquitectònica que, simulant una piràmide, tenia una gran alçària. Aquesta forma era tal per què a sota de la plaça hi ha un pàrquing i, així, amb les lluernes també d’aquesta forma (tot i que més baixes i simulades a l’exterior per bancs de fusta) feia de contrast al sòl llis de tot la plaça. També en trobàvem, en la gran piràmide, un bar i els ascensors propis de l’aparcament. Però la “piràmide” era també coneguda per ser una muntanya al ben mig de la ciutat, i prova de superioritat, moral i física, per la canalla que s’enfilava.

És cert que els separa un estret carrer (tant que no hi poden estacionar cotxes) i que, per ser exactes, no es troba en la plaça, sinó que es troba en el passatge de La Plana, però és allà mateix, com qui diu, on trobem el pavelló d’esports de La Plana, on es practica principalment el bàsquet i, en el mateix edifici, podem trobar també l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament.

Com anunciàvem al principi, és aquí on es celebra la Diada Nacional de Catalunya (tot i que també es celebra algun acte per a les Festes de Maig, el protagonisme de la plaça recau l’11-S). El programa d’actes, encara que el que publiquem és el d’aquest any, no sol variar:

11 hores:
Desfilada de l’Àliga
Ofrena floral institucional (interpretació d’Els segadors)
Parlament institucional
Ofrena floral de les entitats badalonines
Ball de l’Àliga

12 hores:
Actuació castellera amb:
Castellers de Barcelona
Castellers de Cornellà
Castellers de Badalona

Bona Diada!