Skip to content

Fira de Santa Llúcia

13 desembre 2010

El primer document que trobem de la fira de Santa Llúcia de Barcelona data del 1786 escrit pel Baró de Maldà. Ja ens diu que a davant de la capella de la santa hi ha paradetes amb figures de fang dels personatges tradicionals del pessebre i altres elements per confeccionar-lo com casetes de fusta. Segons ens relata, hi havia molta gent que s’acostava a mirar tots aquests productes i que hi havia problemes per encabir totes les persones que anaven a la catedral a oir la missa dedicada a la santa.

Un altre autor que corrobora l’any 1876 com a data d’inici d’aquesta fira és Joan Amades al seu Costumari Català. La fira no es va deixar de fer malgrat algunes epidèmies i sempre tenia molt d’èxit.

La fira també era coneguda com la fira de les noies perquè es creia que era un bon lloc per concertar matrimonis. Per això moltes mares hi anaven acompanyades de les seves filles totes ben vestides per veure si podien trobar un pretendent.

Al segle XIX la fira de pessebres es feia en tres dies. A les escales de la Catedral es feia els dies de la Puríssima i de Santa Llúcia i per Sant Tomàs es feia a les places del Pi, de Sant Josep Oriol i del Born. Eren dues fires diferenciades perquè per Sant Tomàs es venien figures i construccions per fer el pessebre. En canvi a les escales de la catedral s’oferien productes per confeccionar el paisatge. Com que l’afició per muntar el naixement de Jesús va augmentar, les dues fires van créixer tant que es van acabar tocant.

Era habitual que aquests dies, les famílies senceres anessin a passejar per carrerons de la fira per gaudir de l’esperit nadalenc i del caliu dels firaires. En acabar la passejada i les compres, arribats a casa, es muntava tot el pessebre. Hi havia gent, però, que creia que no es podia fer perquè consideraven irreverent simular el misteri del naixement de Jesús abans que s’hagués produït.

Enguany la fira la trobareu en el seu emplaçament tradicional des del 3 fins al 23 de desembre. També hi ha altres fires a Barcelona com la que es fa a la Sagrada Família o la que es munta cada any a sota de la marquesina de la Via Júlia al barri de Roquetes.

Font: www.firadesantallucia.cat