Skip to content

Espinavell

22 març 2011

Espinavell neix als peus del Costabona

Al municipi de Molló hi trobem el poble d’Espinavell, esglaonat en un vessant assolellat, a la capçalera del riu Ritort, afluent del Ter, que neix als peus del Costabona. De fet, des del poble es tenen unes magnífiques vistes d’aquest cim.

Per arribar a Espinavell hem de sortir de Molló en direcció a Coll d’Ares i a l’esquerra trobarem una desviació que puja molt i que ens mena al poble. La carretera està molt millorada ja que fa un temps estava en molt mal estat i a l’hivern s’hi solia acumular molt glaç en segons quins punts. Després d’un parell de quilòmetres, veiem el poble penjat sobre uns prats a la dreta. Està situat a 1.300 metres d’alçada i durant els mesos d’hiver és un nucli bastant solitari i deshabitat. Com en tots aquests petits pobles de la Vall de Camprodon, la població augmenta els mesos d’estiu gràcies als estiuejants i a les segones residències. De totes maneres, és un lloc perfecte per aïllar-se del món i per descansar durant un temps.

Com sempre passa, el que més destaca és l’església dedicada a Nostra senyora de les Neus. És un temple d’orígen romànic però molt reformat al llarg del temps. Tant reformat que no sé dir ben bé quin estil és. El que sí que és veritat és que conserva un aspecte rústic molt original.

També és un d’aquells indrets idílics on estar-se un temps i gaudir de la muntanya, per aixo disposa d’allotjaments i algun que altre restaurant molt interessant.

La festa de la Tria dels Mulats és molt coneguda

Però Espinavell és conegut bàsicament per la festa de la Tria dels Mulats. Durant els mesos d’estiu els ramats de cavalls estan pasturant als prats d’alta muntanya i a principis d’octubre els baixen al poble. Llavors trien els mulats, que són els poltres que han nascut a la muntanya. Els separen de les seves mares i els venen. Aquí els tractes es fan com en els antics temps, amb una encaixada de mans. És, sens dubte, el dia de l’any que més visitants té Espinavell.

Mapa, com arribar a Espinavell

[google-map-sc width=400 height=400 zoom=15]