Skip to content

Escoltar música de Schubert al monestir de Santa Maria de Vilabertran

22 desembre 2010

De camí cap als Pirineus, o en ells mateixos, podem trobar-nos amb centenars de petites esglésies o ermites romàniques. Tot i que solen ser petites construccions, són un dels grans tresors del nostre territori. A prop de Figueres, a l’Alt Empordà, podem trobar la col·egiata de Santa Maria de Vilabertran, al poble que porta el mateix nom, que és, sense dubte, juntament amb Sant Pere de Rodes, un dels conjunts arquitectònics més grans i més ambiciosos de la zona . A més, si ens agrada la música clàssica i volem assistir a un concert diferent i tornar per un segons a temps passats de la nostra història, aquest és el lloc ideal.

Estem davant d’una basílica de tres naus amb claustre que data de l’any 1.000 i que demostra la importància de la zona en aquella etapa històrica. També té una torre d’estil llombard molt típica dels temps de l’abat Oliba. L’edifici del monestir data del segle XII i té, a més, algunes capelles annexes.

Però com tot, poc a poc aquest monestir va anar perdent la seva força fins arribar al seu desús. El deteriorament va anar en augment quan va ser pres per tropes franceses a la Guerra de Successió. També durant la Guerra Civil va servir com a quarter militar.

Gràcies al bisbat es va començar la seva reconstrucció fins que al 1980 va passar a mans de la Generalitat. Actualment està gestionar pel Museu d’Història de Catalunya. De fet, cada any es fa l’anomenada “Schubertiada”, una serie de concerts en els que diferents músics de tot el món interpreten música de Franz Schubert. Viure un d’aquests concerts és una experiència molt gratificant i altament recomanable.

Editat: 22-12-2010, 12:31.

Schubertiade