Catalunya és un petit país, en això estem tots d’acord, però ho estarem més a partir d’una petita visita que us he organitzat, i és que el municipalisme ha estat sempre un fet important en la nostra identitat i forma de fer.

Per tant, no podríem descuidar-nos dels municipis més petits, en nombre d’habitants, de la nostra terra. Us avançaré, que el Berguedà, amb 3 d’ells (de fet, els 3 més petits) és la comarca amb més municipis petits, Conca de Barberà, la Noguera i la Val d’Aran en són les altres 3 comarques amb aquests intrèpits pobles.

A continuació us faig una petita ressenya d’ells:

Sant Jaume de Frontanyà

 1. Sant Jaume de Frontanyà. Un dels municipis més carismàtics de Catalunya arran del referèndum d’independència. Al 2006 tenia 32 habitants censats. Però no us enganyeu, al 1857 va arribar a tenir 465 habitants. Poca broma amb Sant Jaume! De fet, la seva església és impressionant. No deixeu de visitar-la.
  _
  Gisclareny_
 2. Gisclareny. Aquest poc conegut poble, compta amb 34 ànimes també. Si hi feu via, podreu tenir una visió simplement espectacular del Pedraforca. Digna del viatge. Com d’altres, al 1787 va tenir la friolera de 511 habitants.
  _
 3. Fígols. Amb els seus 42 habitants és la nostra tercera aturada de l’entrada. Destaca Santa Cecília, una església romànica molt xula. A part, d’aquest municipi en depèn el llogaret de Peguera, l’antic poble abandonat que dona nom als famosos Rasos de Peguera. Prop està el Cap de la Gallina Pelada. Altament recomanable.
  _
 4. Senan. En el punt més occidental de la comarca de la Conca de Barberà, tenia al 2006 uns 46 habitants. Al 1857, tenia 289 habitants. Tota una friolera. En aquest magnific municipi podem trobar l’església de Santa Marina, del segle XII-XIII. El més curiós del poble, és que justament es va fundar per monjos del Monestir de Montserrat, qui va tenir la titularitat fins que els problemes de distància ho van començar a fer impossible.
  _
 5. Tiurana, a la Noguera, amb els seus 48 habitants i l’església de Sant Pere de Tiurana, és un dels pobles més antics del nostre ranking, de fet, els seus orígens són romans. Va arribar a tenir 500 habitants al 1890. Curiosament, aquest municipi també és dels més recents de Catalunya, ja que es va inaugurar al 2007. Agafant el nom de la Vila de Tiurana, que va ser abandonada per la inundació del Pantà de Rialp. Té pinta de ser un municipi temporal en el llistat, ja que poc a poc es va tornant a poblar en la seva nova ubicació.
  _
 6. Bausen, a la Vall d’Aran, amb els seus 52 habitants tanca el nostre llistat. És el darrer poble de Catalunya i fa frontera amb França. Va arribar a tenir 400 habitants al 1870, i destaca l’Església de Sant Pèir ad Vincula.

Fígols. Amb els seus 42 habitants és la nostra tercera aturada de l’entrada. Destaca Santa Cecília, una església romànica molt xula. A part, d’aquest municipi en depèn el llogaret de Peguera, l’antic poble abandonat que dona nom als famosos Rasos de Peguera. Prop està el Cap de la Gallina Pelada. Altament recomanable

1 COMENTARI

REPLICAR

*