Skip to content

El Volcà Santa Margarida

16 novembre 2010

A prop d’Olot, al costat de Santa Pau, hi trobem la major concentració de volcans de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Entre els més importants podem visitar el volcà Croscat i el volcà Santa Margarida. A més, just als peus dels dos, s’estén la Fageda d’en Jordà.

Per accedir al volcà Santa Margarida podeu deixar el cotxe a l’aparcament de Can Xel des d’on surten diferents rutes per visitar aquests indrets. O també el podeu deixar una mica més endavant, al propi aparcament del volcà on també podreu triar entre diversos camins.

La pujada al volcà Santa Margarida, de 682 metres d’altitud, no és gens complicada i és altament

recomanable fer-la amb tota la família. Un cop s’és a dalt es pot escollir fer la volta als dos quilòmetres de cràter o baixar fins al fons del mateix on hi ha l’ermita romànica de Santa Margarida, molt restaurada, enmig d’un prat i que dóna nom al volcà. Normalment està tancada i no es pot visitar tot i que hi ha unes finestres a la porta d’entrada des d’on es pot intuir l’interior.

És un volcà freatomagmàtic de tipus estrombolià. Aquests volcans es caracteritzen per tenir una lava fluida quedesprèn gasos de manera violenta. També llancen bombes piroplàstiques a gran alçada. Però no ens hem de preocupar perquè és un volcà extint que va entrar en erupció per últim cop fa 11.000 anys. El volcà Santa Margarida està recobert de boscos caducifolis a l’obaga i d’alzinars al solell.

Si voleu gaudir de la visita, heu d’anar-hi a la primavera, estiu o hivern ja que a la tardor hi va molta gent atreta pels colors propis d’aquesta època. Jo mateix en vaig ser testimoni de la gran quantitat de cotxes i de famílies senceres que volien entrar en contacte amb la natura i fotografiar els magnífics paisatges que ens ofereix la Zona Volcànica de la Garrotxa.