Skip to content

El Torreneules

30 agost 2011

Dins dels cims mítics del Pirineu oriental, hi trobem una muntanya de 2711 metres sobre en nivell del mar. És el Torreneules, sobre la vall de Coma de Vaca i sobre les gorges del riu Freser. Era un pic que feia temps que el volia ascendir ja que hi havia passat ben a prop diverses vegades; algunes quasi roçant el cim, de camí a Núria. I és que el Torreneules és una muntanya de les que envolten l’anomenada Olla de Núria.

L’ascensió, però, no la vaig fer des d’aquesta vall si no des de la veïna, Ulldeter. El camí va consistir en pujar des del xalet nou d’Ulldeter fins al Coll de la Marrana i d’aquí descendir fins a la Coma del Freser. Seguint el riu, que forma unes gorgues espectaculars, amb aigües de color blau, vaig arribar al refugi de Coma de Vaca, molt ben equipat i on s’hi pot fer nit i menjar-hi. Al costat de l’edifici nou hi ha l’antic refugi anomenat refugi Manelic. A partir d’aquí comença l’ascens al Torreneules seguint la vall de Coma de Vaca. L’últim tram, el que porta al coll des d’on es fa l’atac final, és especialment dur. A l’arribar, un gran eixam de mosques voladores ens va envair cosa que no ens va permetre estar-nos-hi massa temps a dalt. El just per fer quatre fotos, admirar el paisatge i veure com volaven uns voltors en cercle per sobre nostre. A sota del cim es pot observar el cami anomenat dels Enginyers que porta des del refugi de Coma de Vaca fins a Núria.

La tornada a Ulldeter es va fer molt feixuga ja que portava molts quilómetres a les meves cames. Vaig escollir un cami que no descendeix massa i que es manté sempre a una certa alçada. Es tracta de rodejar tota la vall de Coma de Vaca fins arribar al Coll de la Marrana i d’aqui fins al xalet d’Ulldeter.

Tot i que és una sortida molt dura, amb molt desnivell positiu acumulat, vora els 1700 metres, si esteu en forma i us agrada la muntanya, no us la debeu perdre. A més, la quantitat de marmotes, isards i muflons que es troben pel camí, fan que la ruta sigui més divertida. I sempre us podeu remullar els peus en un dels rierols d’agua gelada que neixen per aquestes valls. Per cert, no us oblideu de portar crema solar.