Skip to content

El puig de Sant Pere Màrtir, l’antena de la Diagonal

29 gener 2011

Sant Pere Màrtir és un minicim del repte dels 100 cims d’uns 364 metres, antigament era conegut com Mont Orse o Puig d’Ossa, a més de ser un dels punts amb millors vistes de la ciutat de Barcelona i de la plana del Llobregat. Rep el seu nom d’una antiga ermita que hi havia al seu cim, actualment, és la residència d’un repetidor d’algun giny modern, a més de tenir les restes de les bateries antiaeris de la guerra civil. Tots em vist aquest cim des de la Ronda de Dalt 🙂

Està ubicada entre els municipis de Barcelona, Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern, és part del Parc de Collserola. Al segle XVII es construeix una ermita en honor de Sant Pere Màrtir, ja que a la zona no n’hi ha havia prous espais de culte. Però donada la seva privilegiada situació, va ser també escenari de la posterior fortificació de l’ermita, i comença els seus usos militars al segle XIX i XX, instal·lant també alguns components de comunicació així com instal·lacions per l’aigua.

Durant la guerra civil, es va construir la bateria de antiaèria del puig de Sant Pere Màrtir. Als anys 60 Televisión Española en va construir l’actual antena de repetició, que predomina totalment al cim.

La pujada és simple, deixem el cotxe just a la porta del club de tenis de la zona, i comencem l’ascensió per un camí completament indicat. Es tracta d’una pista forestal sense cap problema. Al arribar al cruament ja divisarem el cim, així que no hi ha problema per diferenciar-lo. A partir d’aquí ja comencem a gaudir de les vistes de la ciutat de Barcelona, que són increïbles. Al cap de menys de 10 minuts, i després d’una pujada que ens farà treure la llengua, estem al cim.

Allà dalt de la muntanya podem observar Barcelona, així com tots els pobles del Baix Llobregat, també a l’altra banda Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Sant Adrià de Besòs així com tot el golf del Maresme i fins i tot els seus primers pobles costaners. Per suposat es diferència sense problemes el Turó de’n Galzeran i el Puig Castellar.

Mirant cap al Llobregat, tenim vistes de la Creu d’Aragall, així com del Puig d’Olorda. També es veu la Mola, i una perspectiva molt interessant de Montserrat.