Skip to content

el Puig Castellar: a l’ombra de les cues de la C-58

25 juliol 2010
puig castellar

El Puig Castellar és un petit turó de 303 metres d’alçada que està situat a la població de Santa Coloma de Gramenet, al Barcelonès. És un cim d’aquells que no saps que està allà, ja que cada dia, milers de persones l’observen tranquil·lament des de les cues de la C-58, així com des de tota la plana del BesòsSant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, fins i tot és veu en part de Barcelona.

De fet, aquest cim, fa de separació entre la costa i l’interior, així que també és visible per tota la vall del Vallès Oriental, i part del Vallès Occidental. Fruït de tot això, els que hi vulguin pujar poden fer-ho tant per costat de Montcada com de Santa Coloma.

El camí tradicional vindria a ser per la banda de Santa Coloma. La seva dificultat tècnica és inexistent si no ens volem complicar gaire la vida. Es deixa el cotxe en el barri del Singuerlí i es puja per un camí de terra completament traçat. Amunt, ens trobarem amb una petita joia, l’antic poblat ibèric de la tribu dels laietans. Si volem complicar-nos una mica més, podem deixar el cotxe més abaix i anar pujant, o també pel costat Montcada podem fer el camí passant per algunes antigues mines i per un bosc mediterrani part de la Serra de Marina.

Una ruta que també és força coneguda és justament fer la pujada aprofitant una visita a Sant Jeroni de la Murtra en Badalona. Com vegeu, les possibilitats són moltes, i totes elles entretingudes i que ens poden anar fent veure ermites, dolmens i tota una serie d’elements que a primera vista la majoria de la població no sap que poden trobar tant a prop de Barcelona.

Poblat Ibèric del Puig Castellar

De les millors coses que hi ha en tot el puig, és justament el poblat ibèric del seu cim. Es pot observar clarament de força lluny. El poblat està en bones condicions, i s’han fet diferents actuacions al llarg del temps per tal de fer que sigui un espai de referència en el món dels ibers a Catalunya. De fet, hi ha una petita reconstrucció d’una part del carrer circular exterior, on es poden observar com era una casa ibera.

El poblat va ser descobert en els primers anys del segle XX. El propietari dels terrenys els va cedir a l’Institut d’Estudis Catalans, els quals van realitzar excavacions fins als anys 50. En aquestes excavacions i en diferents campanyes posteriors, es van fer algunes troballes de ran interès: un capfoguer ibèric de ferro, un cap de terracota de la deessa de la fecunditat Tanit i un crani enclavat, segons sembla derivat de la tradició cèltica de conservar així el cap dels enemics vençuts.

Amb tot, no està de més veure’l amb paciència. Els panells explicatius ens ajudaran a aprofundir amb tots els elements que ens pot oferir el Puig Castellar, i en especial, a gaudir d’aquesta cultura mil·lenaria de la que sabem molt poc tot i poblar el territori de forma estable durant molts segles. La importància del Puig Castellar es demostra per les moltes escoles que en fan sortides cada any.

L’accés al poblat és gratuïta, a tot hora, d’entrada lliure. Per tant podem sempre podem trobar-hi gent gaudint dels darrers raigs de sol sobre el Pla de Besòs.

De fet, una de les principals atraccions del puig a part del poblat ibèric són les increïbles vistes. Simplement espectaculars. A part de les citades poblacions del pla del Besòs, també es veu de forma privilegiada tota Barcelona, on es pot distingir sense problemes la Sagrada Família, la Torre Agbar, la Vila Olímpica, Montjuïc, etc.

Si mirem cap a l’interior, destacar la visió sobre Montcada i Reixach, així com de Ripollet i Cerdanyola, de fet, també es veu una visió molt xula de Montserrat, i de Sant Jeroni.

Resum: Un petit tresor molt a prop