
A la redacció de Visitar.cat escriuen, pel que tinc entès, tres politòlegs titulats i un en procés. Un dels titulats és un servidor. I, per una vegada, tot i que estic especialitzat en Badalona, faré una excepció i m’aniré a Barcelona per parlar sobre el Parlament de Catalunya. Per què? Doncs no només per la influència evident politològica: també perquè es pot visitar.
Sobre aquest edifici en podem parlar des de la vessant política, des de la vessant històrica i, és clar, des de la vessant arquitectònica. Les dues primeres, lògicament, van agafades de la mà, en canvi, la tercera, té un punt d’origen: les obres començaren el 1716. I és curiós el fet que qui va ordenar la seva construcció fou Felip V, el mateix del Decret de Nova Planta, i l’edifici consistia en una fortalesa per assegurar-se el domini de Barcelona després de la desfeta de l’11 de setembre de 1714. És a dir, el que ara és un dels símbols de la democràcia de Catalunya fou, en els seus inicis un símbol de la repressió espanyolista. I sí, aquests girs històrics sempre m’entusiasmen.
Us animo a tots a visitar el Parlament de Catalunya per vàries raons:
1.- Per conèixer la història de l’edifici, els materials emprats i les curiositats d’algunes de les seves sales.
2.- Per conèixer els diferents usos que ha rebut el Palau, que no sempre han estat molt democràtics.
3.- Per conèixer el lloc que ocupen els nostres representants.
4.- Per visitar el Parc de la Ciutadella i, si hi ha temps, el Zoo de Barcelona.
5.- Si us poseu davant del Parlament i aneu cap a la dreta (com si volguéssim anar a l’entrada del Zoo, veureu una escultura en homenatge a Walt Disney)
Si voleu més informació, la pàgina web del Parlament és, en aquest sentit, completíssima. Si el que voleu es visitar l’edifici, és possible fer-ho els caps de setmana i els festius (també el seu web podeu veure els horaris). I si el que voleu veure són més fotos, també en veureu en aquesta pàgina.
Imatges: Web del Parlament