Skip to content

El parc del Laberint d’Horta

27 abril 2011

És un dels parcs més coneguts de Barcelona però potser molts de vosaltres no hi heu estat mai i menys després que fa alguns anys van establir un preu per poder accedir-hi. Cal dir, però, que els diumenges és gratuït i que val molt la pena aprofitar-ho perquè la visita s’ho val.

El Laberint d’Horta està considerat un jardí històric per l’Ajuntament de Barcelona i és el més antic que té la ciutat. El Marquès de Llupia i Alfarràs, Joan Desvalls, era el propietari dels terrenys on s’hi aixecava una torre defensiva del segle XIV que va ser construïda per la família Vallseca. El Marquès hi va adossar una casa de camp neoclàssica i va començar a construir els jardins l’any 1791. L’arquitecte va ser italià i hi va deixar l’empremta dels jardins neoclàssics italians. Més tard, en segles posteriors, els descendents del Marquès van decidir anar ampliant successivament els jardins fins a l’aspecte que tenen ara.  L’Ajuntament de Barcelona va incloure els jardins dins dels seus parcs municipals l’any 1967 ja que la finca va ser donada per la família Desvalls i després d’això va ser sotmesa a diverses restauracions.

Evidentment,  l’element característic del jardí és el laberint que dóna nom al parc. Està situat dins de la zona neoclàssica, plena de referències mitològiques gregues com el Minotaure i Ariadna, muses, etc… Si es va a aquest parc és obligatori perdre’s per l’entramat laberíntic intentant trobar la sortida. Amb una mica de sort pots tenir algú que et guiï des de la terrassa superior, on hi ha uns templets rodons d’estil clàssic. A la part de dalt del parc hi ha un gran estany amb un pavelló dedicat a les muses.

Mentre que la part del jardí neoclàssic està dedicada a l’amor, la part romàntica està dedicada a la mort tot i que hi ha elements escultòrics desapareguts com la necròpoli romana de la que queden algunes làpides senzilles.

Tot el parc està ple d’estanys, petits brolladors d’aigua i zones humides que transmeten molta calma i que són llocs ideals per anar a passejar amb la parella un d’aquells dies d’estiu en què fa tanta calor.

Malgrat tot, he de dir que el palau que hi ha a l’entrada del parc està en estat ruïnós i fa verdadera llàstima veure’l així. Crec que fa uns anys es va parlar de restaurar-lo per posar-hi alguna escola de dret o de política internacional però, pel que es veu, el projecte no va reeixir i l’edifici continua en molt mal estat.