Poc abans d’arribar a Setcases, a l’aiguabarreig de la riera del Catllar i el riu Ter, hi ha l’ermita de Nostra Senyora del Catllar. Es creu que antigament formava part d’un Castell o fortificació propietat dels senyors de la Roca de Pelencà, a prop de Llanars. La idea que hi hagués un castell no és gens descabellada perquè la construcció que hi ha ara està a sobre d’un petit promontori, per sobre del Ter, que domina gran part de l’estret pas que el riu fa en aquesta zona. Per tant, podria haver sigut un punt estratègic per la defensa de la vall.

L’església és visible des de la carretera que ens porta a Setcases. No és massa gran i l’interior està buit i immers en unes reformes que semblen interminables. Suposo que l’edifici és de propietat privada, de la gent que té la casa de pagès del costat, i van fent el que poden, el just per a que no caigui a terra. De totes maneres, és visitable tot i que s’han de travessar alguns filats per atansar-s’hi i fa la impressió d’estar ficant-se en una propietat privada. A mi no em van dir res i em van veure perquè hi havia un pastor amb el seu ramat de cabres.

Des d’aquest santuari es pot iniciar una ruta d’alta muntanya que ens portarà al pic de Font Lletera i, si baixem per l’altra banda, al refugi de Coma de Vaca. Us asseguro que, tot i que no he fet aquesta ruta, els paisatges són espectaculars perquè hi he anat per altres llocs. Sí que he pujat la riera del Catllar, que és el camí inicial, i és remarcable la frescor i els jocs que va fent el riu amb diversos salts d’aigua. Un passeig molt recomanable els mesos d’estiu.

1 COMENTARI

REPLICAR

*