Hi ha construccions humanes que perduren pels temps, com per exemple monuments o ponts. D’altres, pel seu desús i, sobretot, per la seva manca de necessitat, van caient en l’oblit. De fet, el passat no deixa de ser destruït en part per construït un nou futur.

Avui us parlaré d’una petita part de la història de la guerra civil espanyola que potser no es té del tot present. Es tracta d’una d’unes defenses anti-vaixells que darrerament es poden veure de forma molt clara a Sant Adrià de Besòs.

Durant la guerra Sant Adrià va ser un objectiu per als sublevats, tant per aire, rebent bombardejos constants, com també per mar, ja que hi havia les principals centrals d’energia per a Barcelona. Per aquest motiu, pensant en una hipotètica invasió des de les illes, es van construir un seguit de defenses a la platja contra possibles invasions per mar.

A la foto es veu una columna d’aquests rocs situats estratègicament per a que no poguessin desembarcar vaixells. Darrerament, gràcies en part a les tempestes dels darrers mesos, la sorra ha anat desapareixent, ja que moltes d’elles estaven tapades, i han quedat al descobert.

De fet, si ens posem a mirar d’una forma més clara en elles, trobarem algunes inscripcions a les pròpies pedres amb dates i números, suposo que de la mateixa construcció.

Algunes dates corresponen a després de la guerra, així que fins i tot podrien haver estat posades allà posteriorment, amb por d’una invasió aliada. L’ajuntament faria bé de posar un panell informatiu sobre el tema, al igual que n’hi ha a d’altres punts de la ciutat interessants.

Sigui com sigui, és un petit tresor disponible i gratuït.

COMPARTIR
Entrada anteriorL'eix transversal, un projecte republicà
Entrada posteriorEsglésia del Carme a Camprodon
Sóc d'aquells que agafa el cotxe i vinga a fer kilòmetres per poder gaudir d'una ermita perduda en la muntanya. També sóc dels que camina i camina sense adonar-se enamorat dels paisatges i de les contrades que ens regala la natura i el nostre país cada dia. Amb il·lusió!

2 COMENTARIS

  1. Increïble, jo m’he banyat amb aquestes “pedres” un munt de cops i mai hauria pensat que eren el que son… gracies per la informació i si, l’ajuntament faria bé en posar un panel informatiu.

  2. La pròxima vegada que hi vagis, mira la gran que hi ha davant de la garita de la creu roja, veuràs que diverses pedres tenen marcades les dates de quan les van ficar allà 😉

    Salut!

REPLICAR

*